Sikavica ili gujina trava čaj za jetru silimarin

gujina travaSikavica ili gujina trava je biljka od koje se koristi plod, list i seme. Uzima se čaj, tablete ili kapsule koje sadrže sastojak silimarin (sylimarin) kao lek za jetru. Sikavica je poznata još pod nazivima šareni čkalj, badelj ili zmijina trava. Latinski naziv je Silybum marianum.

Biljka sikavica

Sikavica je vrlo slična čičku, ali treba ih razlikovati. Sikavica naraste i do 1,5 m u visinu. To je velika i jaka dvogodišnja biljka. Ima crveno ljubičaste cvetove. U našim krajevima cveta tokom leta. Listovi i cvetovi su obrasli bodljama, pa je u prirodi uglavnom svi zaobilaze. Naravno, osim onih koji je prepoznaju i vrednuju njenu naročitu lekovitost. Veruje se da je poreklom iz Južne Evrope, a sada raste širom sveta. Raste samoniklo kao korov, ali se u nekim zemljama i uzgaja, kao sirovina za farmaceutsku industriju.

Sikavica kao lek za jetru i druga lekovita svojstva

Gujina trava ili sikavica je najpoznatija kao lek za regeneraciju jetre vekovima unazad. Seme sikavice je jedan od najvažnijih biljnih lekova za jetru. Kao lek deluje zahvaljujući aktivnom sastojku poznatom kao silimarin. Silimarin obnavlja ćelije jetre. Danas se silimarin prodaje u tabletama i kapsulama, a može se kupiti u apotekama. Delotvoran je i čaj za jetru od sikavice. Preporučuje se alkoholičarima. Travari ga ponekad koriste u lečenju ciroze jetre, hepatitisa i žutice.
Seme sikavice je protivotrov kod trovanja smrtonosnom dozom otrovne gljive zelene pupavke. Najstariji pisani tragovi o sikavici prikazuju ovu biljku kao lek protiv zmijskog otrova kod ujeda zmije. Možda je baš zato dobila naziv zmijina trava ili gujina trava. Nekad se koristila i protiv morske bolesti. Sikavica ima i druga terapeutska svojstva.
Negde se koristi se za lečenje žuči i kao lek protiv mamurluka. Silimarin se pokazao efikasan u lečenju dijabetesa. Sikavica se daje za jačanje organizma, bolji apetit i kod niskog pritiska.

Šta je silimarin i za šta se koristi?

Silimarin je aktivni sastojak koji se nalazi u biljci sikavici. Dostupan je u vidu kapsula ili tableta, a uzima se radi oporavka jetre zbog poremećene funkcije usled alkoholizma ili oštećenja zbog upotrebe lekova. Primenjuje se i kod masne jetre, virusnih infekcija jetre i ostalih oboljenja jetre. Može se uzimati i u slučaju oboljenja žučnih puteva i žučne kese.
Silimarin deluje tako što povećava nivo glutationa, a to je sastojak koji čisti jetru. Sprečava ulazak novih toksina i omogućava regeneraciju ćelija jetre.

Kako se pravi čaj od sikavice

Kašiku čaja od sikavice preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti čaj i piti gutljaj po gutljaj. Pije se do 3 šolje čaja na dan.

sikavica

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Sikavica ili gujina trava čaj za jetru silimarin“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!