Negro bombone i mleko recept za grlo protiv kašlja (video)

U ne tako dalekoj prošlosti kao deci su nam pravili ušpinovani šećer sa mlekom protiv prehlade i kašlja, a u novije vreme se pojavio interesantan recept za topli napitak za grlo, gde se umesto šećera koriste negro bombone. U prvi mah se čini kao besmisleno, ali negro bombone i mleko su mnogima pomogli da se otarase kašlja i to kažu ljudi koji su probali iz ličnog iskustva. Ne može da šteti, pa zašto ne probati.

Šta je to u negro bombonama

Negro bombone su veoma stara receptura, prvi put su proizvedene još 1928. godine. Reklamiraju ih kao odžačara grla, a ne bez razloga. U njima se nalazi kombinacija biljke sladić ili lakric (Glycyrrhiza glabra) i mente. Menta i koren sladića se koriste u farmaceutskoj i konditorskoj industriji. Sladić ima protivupalna svojstva, deluje antivirusno, spazmolitički jer opušta glatke mišiće, antigljivično, kao imunostimulans i laksativno. Sladić i menta su biljke poznate po tome da pročišćavaju disajne puteve, smanjuju sekreciju i iritaciju grla, stimulišu iskašljavanje i na kraju smiruju kašalj. Sad kada ovo znamo, ima logike da bi ovaj topli napitak za grlo mogao biti efikasan.

Negro bombone sa mlekom priprema

U šerpu sipati mleko, a onda dodati negro bombone. Zagrevati do ključanja, a istovremeno mešati da se bombone lepo rastope. Potrebno je oko 5 minuta da se rastope. Mleko tada poprimi svetlosivu boju. Onda sipati u šolju i piti dok je još toplo. I deca će rado prihvatiti ovaj topli napitak, jer je ukusan. Piti 1-2 šolje dnevno 3 dana. Mnogi kažu da stvarno deluje, nadamo se da je i vama korisno.

Sastojci

Za jednu šolju toplog napitka nam je potrebno:
2 dl mleka
3 negro bombone

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!