Maslačak čaj kao lek za jetru i žuč

maslačak_mala

Maslačak kao čaj tokom cele godine ili kao sirova hrana u proleće predstavlja odličan lek za jetru i žuč, čišćenje krvi i mnoge druge zdravstvene tegobe. Ova, slobodno možemo reći korovska biljka, raste gotovo svuda. Maslačak je u potpunosti jestiva biljka. Ipak, treba znati kako i kad se koji deo biljke koristi. Tako je listove najbolje koristiti sveže za salatu, pre cvetanja i početkom cvetanja maslačka u rano proleće. Cvetovi su najbolji u aprilu i maju mesecu, kada najviše i cveta. Koren treba skupljati u pozno leto, kada u njemu ima najviše gorčine.

Karakteristike maslačka

To je višegodišnja zeljasta biljka. Maslačak voli vlažno tlo. Svi delovi biljke mogu da se jedu. Od listova se pravi prolećna salata, izuzetna za čišćenje organizma od teške zimske hrane i za otklanjanje prolećnog umora. Karakteristični žuti cvetovi se najviše koriste za pripremu raznih preparata, sirupa i sl. Maslačak ima gorak ukus, a to je na neki način i znak njegove lekovitosti. Kada se odlomi komadić biljke pojavljuje se na tom mestu beli sok ili mleko od maslačka. Maslačak se razmnožava lako putem semena. Semenke su lagane i tako formirane, da ih vetar jednostavno nosi kroz vazduh i raspoređuje po tlu. Koren je posebno cenjen. Koren maslačka je dugačak oko 20 centimetara. U svežem korenu se nalazi mlečna tečnost. Koren se sakuplja, čisti od zemlje, pere i suši. Sušenjem postaje sve tamniji i gubi na težini. U korenu ima dosta inulina, a to je sastojak koji je dobar protiv holesterola i za dijabetičare. Ponegde se maslačak i uzgaja zbog svojih izuzetnih lekovitih potencijala.

Čaj od korena maslačka

Čaj od korena maslačka je dobar lek za jetru i za čišćenje krvi. Preporuka je uzimati ga i kod probavnih smetnji i nedovoljnog lučenja žuči. Isto tako se maslačak koristi i u mešavinama čajeva za čišćenje jetre i lečenje žuči, kao važna komponenta. Ovaj čaj otvara apetit, podstiče rad pljuvačnih žlezda, a negde se koristi i kao lek protiv kašlja. Čaj od maslačka je odličan diuretik, jer podstiče izbacivanje suvišne vode iz organizma i nagomilanih štetnih materija tokom zimskog perioda, kada je uobičajno prisutna manja aktivnost i jača hrana. Utiče i na smanjenje nivoa holesterola.

Jednu malu kašiku usitnjenog korena maslačka preliti sa 2 dl kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 20 minuta, a onda procediti. Piju se 3 šolje čaja dnevno, pola sata pre svakog obroka po jedna šolja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!