Cikorija zamena za kafu i lek za jetru

cikorija
Cikorija je u stvari zeljasta biljka, a može se reći i korovska biljka, koja je počela da se uzgaja zbog zamene za kafu, ali i zbog svojih lekovitih osobina. Drugi nazivi za ovu biljku koji se sreću u literaturi su vodopija, gologuza, konjogriz itd.

Izgled biljke

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste duž puteva, na livadama i pašnjacima. Stabljika je razgranata, a može da poraste do 1 m u visinu. Biljka cveta u letnjem periodu. Cvetovi su obično plave boje, ali mogu biti roze ili beli. Ima dubok koren i zato dobro podnosi suvo tlo.

Upotreba i lekovita svojstva cikorije

Cikorija se uzgaja pre svega zbog svog korena. Nadzemni deo biljke se redje koristi.
Koren se vadi u jesen kad ima najveći procenat korisnih sastojaka, a to su inulin, glikozid, saponin itd.
Koren se upotrebljava kao surogat, odnosno zamena za kafu ili cigura. Može se koristiti za pravljenje bele kafe i u kulinarstvu.
Cikorija se koristi i u narodnoj medicini. Upotrebljava se kao lek za jetru, pre svega za čišćenje jetre, krvi i organizma uopšte. Pravi je izbor, u kombinaciji sa još nekim biljkama, za prolećno čišćenje organizma. Cikorija pomaže varenje i jača želudac i slezinu. Poznata je i kao lek za žuticu. Čaj od cikorije se pravi od suvog korena i dobar je za jetru i žuč. Od nadzemnog dela se može koristiti svež sok, u slučaju malokrvnosti i za rast kose.

Share Button
loading...

5 mišljenja na „Cikorija zamena za kafu i lek za jetru“

  1. Koristim cikoriju,uz jutarnju kafu.Preporučite mi kombinaciju/je cikorije sa još nekom lekovitom biljkom,radi efikasnijeg dejstva u čišćenju i lečenju jetre i žuči,jačanje želuca slezene.Unapred zahvalan!B.Jokić.

  2. Da li neko moze da mi napise kako cikoriju koristite uz jutarnju kafi ili kako se pravi ta kafa od cikorije? Ja imam jecam u izvornom obliku, domaci, pa bih pomijesala ali ne znam kako….

    1. Koren cikorije se vadi, pere i posuši. Zatim se stavi u rernu na nižu temperaturu, sve dok ne potamni.Onda se melje u mlinu za kafu i kuva se kao kafa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*