Selen biljka i mineral

Levisticum_officinaleSelen je lekovita biljka, ali postoji i mineral selen, koji je od izuzetnog značaja za čovekov organizam.Selen biljka je zeljasta trajnica. Može da poraste u visinu do 2 metra. Listovi su tamno zelene boje, a cvetovi su mirišljavi, žuti, grupisani u cvasti. Biljka ima karakteristične pljosnate plodove. Koren je veliki i razuđen. Raste divlje i uzgaja se. Kod nas se retko vidi u prirodi kao samonikla biljka. Ima više narodnih imena po kojima je prepoznatljiv. Zovu ga i milobud, ljupčac, belestika, selin, trojevac. Biljka ima latinski naziv Levisticum officinale.

Lekovita svojstva biljke selen

Selen biljka je dobar diuretik, poboljšva rad želudca (stomahik), sprečava nadimanje. Iz tog razloga ulazi u sastav mešavina čajeva za lečenje organa za varenje, ali i mokraćnih kanala i disajnih puteva. Uglavnom se upotrebljavaju koren, plod, list.

Selen kao začin u kuhinji

Selen se koristi i kao začinska biljka. U upotrebi je uglavnom list. Sveži listovi su bogati C vitaminom. Zbog svoje izuzetne aromatičnosti, može zameniti peršun i celer u čorbi ili salati.

Selen je i mineral

Osim biljke pod nazivom selen postoji i mineral. To je snažan antioksidans. Vitamin E potpomaže usvajanje selena. Značajno je njegovo dejstvo protiv slobodnih radikala, koji narušavaju zdravlje organizma, pre svega ćelija organizma i kardiovaskularnog sistema. Selen je važan za srce, štitnu žlezdu, protiv kancera, a bitan je i za vitalnost, odnosno sprečava prerano starenje i uopšte za imunitet organizma. Deluje u kombinaciji sa E vitaminom, tačnije ovaj vitamin pomaže lakše usvajanje selena. Ko se hrani raznovrsno, trebalo bi da ima sasvim dovoljno selena u organizmu. Ipak alkohol, cigarete, kontraceptivne pilule mogu da utičnu na manjak selena u organizmu. Selen se kod muškaraca zadržava u blizini prostate (semeni kanali i testisi), ima važnu ulogu u formiranju semene tečnosti i troši se sa njenim trošenjem. Manjak selena može izazvati sterilitet. Selen ima ulogu za plodnost, ali i previše selena nije dobro za plodnost. Ima svoj značaj u lečenju gljivičnih oboljenja, seboreje.
Selen je zastupljen u raznim semenkama i zrnevlju, pšeničnim klicama, pivskom kvascu, morskoj ribi, paradajzu, belom luku, prokelju itd.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!