Kako sprečiti pucanje listanje noktiju

nokti_rukaPucanje i listanje noktiju nije samo problem estetske prirode, već može biti znak nedostatka nekih vitamina, pa čak i bolesti. Nokti su ogledalo zdravlja i ukras na ruci, pa se prema njima treba odnositi sa pažnjom. Redovno skraćivanje i oblikovanje noktiju, uz upotrebu grickalice, makazica i turpije za nokte se podrazumeva. Noktima treba nega kao i kosi, koži i zubima. Jasno je da je duge nokte teže održavati, te da su oni skloniji pucanju. Za zdravlje noktiju redovna higijena je veoma važna, ali važna je i zdrava raznovrsna ishrana sa dovoljno vitamina.

Nokti su važni

Većina ljudi ne pridaje veliki značaj noktima. Ipak nokti imaju svoju ulogu, koja nije samo estetska. Zdravi nokti pružaju dobru zaštitu vrhovima prstiju ruku i nogu. Sem toga nokti će nam mnogo pomoći u mnogim svakodnevnim životnim aktivnostima. Nokti nam omogućavaju da se počešemo, da lakše otvaramo kutije i u mnogim drugim situacijama su zapravo  nezamenjivi.

Zašto nokti pucaju i listaju

Neki zdravstvani problemi mogu dovesti do suvih i krtih noktiju, kada su oni logično skloni pucanju i listanju. To može biti nedostatak vitamina, gljivice na noktima i slično. Međutim, neki poslovi isto tako mogu biti razlog. Na primer pranje sudova ili rad u autoperionici, gde su nokti često u vodi i gde se koriste detrženti za pranje, su neki od tih poslova koji loše deluju na nokte. Rešenje je mašinsko pranje ili upotreba zaštitnih rukavica, jer u protivnom nokti koji su bili zdravi mogu da postanu krti i lomljivi.Neki sastojci koji se nalaze u lakovima za nokte su štetni, a posebno skidač laka sa noktiju (aceton), koji isušuje nokte. Za dame važi, da nokte treba povremeno odmoriti od lakiranja.

Kako do zdravih i lepih noktiju

U većini slučajeva listanje i pucanje noktiju se dešava zbog spoljašnjih uticaja, pranja i detrdženata ili nedostatka vitamina. Vlažanje noktiju, ali ne vodom nego uljima koja su pogodna za nokte, kao i hranjivom kremom za nokte, će vratiti zdrav izgled vašim noktima i sprečiti dalje listanje i pucanje. Preporučuje se nega maslinovim, arganovim, bademovim, ricinusovim uljem, uljem čajevca itd. Nekada treba i bukvalno potopiti nokte u ulje i držati tako nekoliko minuta, te ponavljati postupak redovno. U retkim slučajevima problem može biti bolest, kao na primer gljivična oboljenja ili poremećaj u radu štitne žlezde, kada se treba obratiti lekaru.

Vitamini za nokte

Vitamin A je važan, jer smanjuje krtost noktiju. Ima ga u šargarepi, bundevi, spanaću, kajsiji, brokoliju.
Vitamin B je bitan za debljinu nokta i održavanje vlažnosti, također sprečava pucanje i listanje noktiju. Ima ga u boraniji, pasulju, jajetu, ribi, mesu, bananama, kvascu.
Vitamin C je stimulator rasta noktiju i održava zdravu boju nokta. Ima ga u raznom voću, pa i povrću.
Vitamin D je značajan za apsorbovanje kalcijuma, a samim tim i za nokte. Izvori su riba, riblje ulje, žumance, maslac. Organizam ga sam proizvodi kada je izložen suncu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!