Maslinova trava (Santolina viridis)

Santolina viridis ili Santolina rosmarinifolia je izvorno rasprostranjena u Mediteranu. To je jedinstvena aromatična biljka, poznata po tome što njena vegetacija daje izvanredan miris masline, pa se zato i zove maslinova trava. Kod nas je još zovu santolina, pamučna lavanda ili svetolin. Engleski naziv je green lavender cotton.

Karakteristike

Maslinova trava biljka naraste od 20-60 cm u visinu. Biljka je kompaktna i žbunasta. Grančice su blisko povezane i brojne, a podrška su elegantnim i mekim zimzelenim listovima. Cvetanje se odvija tokom leta, u julu i avgustu, a prikazuju se prekrasni i mirisni žuti cvetovi. Santolina biljka se razmnožava vegetativno i to vršnim reznicama u rano proleće ili kasno leto. U prirodi raste kao jaka biljka, na osunčanim mestima, sa dobrom tolerancijom na sušu.

Stanište

Biljka samoniklo raste u Mediteranu, posebno zapadnom. Inače može da se uzgaja kao ukrasna i aromatična biljka. Uzgaja se radi dekoracije ili kao začin. Može lepo da izgleda u bašti, ali i na terasi u saksiji. Sadi se u gredice (leje) kao začin. A kao ukrasna biljka, posebno fino se uklapa u kamenite vrtove.

Uzgoj

Kod uzgoja treba imati u vidu da je santolina ili maslinova trava višegodišnja biljka. Kada je uzgajamo, koristi se baštenska zemlja bogata humusom. Zahteva dobro osvetljeno, osunčano mesto. Sadi se u oktobru ili martu. Biljka izraste u jako lep i mirisni žbun.

Upotreba

Maslinova trava se koristi osim za dekoraciju, još i za pravljenje eteričnog ulja. Eterično ulje santoline se upotrebljava u medicinske svrhe. U kulinarstvu je maslinova trava začin, jer se primenjuje kao dodatak jelima, naročito sosovima, čorbama, salatama, grilovanom mesu i ostalim mediteranskim jelima. Pojačava apetit i stimuliše varenje. Kao začin ćemo koristiti sveže ili suve izdanke ili listiće preko cele godine. Njihov intenzivan miris podseća na masline.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!