Podbel biljka za zaustavljanje kašalja, čišćenje pluća i lečenje astme – čaj od podbela

Podbel (Tussilago farfara) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Ova lekovita biljka se koristi protiv kašlja, čisti pluća i kao lek za astmu, a ima i još neke prednosti. Najviše se koristi na taj način, što se pravi čaj od podbela . Podbel se prepoznaje po karakterističnim srcolikim listovima, koji donekle podsećaju na listove vinove loze i naravno žutim cvetvima, koji cvetaju u rano proleće i liče na maslačak. Druga imena su podbjel, konjski lopuh, konjsko kopito itd.

Karakteristike

Podbel biljka naraste do 30 cm u visinu. Koren je dobro razuđen i ima puno žila. Listovi su prizemni na dugim peteljkama, kožasti su i nazubljeni po obodu. Na licu list je tamnozelen i gladak, a na naličju beličast i dlakav. Zbog tog beličastog naličja je i dobio ime podbel. Mladi listići su dlakavi obostrano. Cvetovi su žuti i prijatnog mirisa. Ima muške i ženske cvetove. Podbel cveta krajem zime i početkom proleća i to pre listanja. Medonosna je biljka.

Stanište – gde raste podbel

Raste na širem području Evrope, Azije, severne Afrike, pa  i u Severnoj Americi . Nalazi se u grupama na livadama, uz obale reka i potoka, na nasipima, pored puteva i kanala, te na vlažnim njivama. U pogledu zemljišta odgovara mu glina i ilovača. Javlja se od nizija pa do 1500 m nadmorske visine.

Kada se bere podbel

Kao lek se koriste cvetovi i listovi, ali cvet i list se beru u različito vreme. Pošto cveta početkom proleća, tada se kupi cvet. Listovi se beru krajem proleća i početkom leta. Uzimaju se neoštećeni listovi bez peteljki. I cvetovi i listovi se suše brzo, na toplom u hladu, da sačuvaju boju i lekovite sastojke. Sušenjem se dobija 20 % od ukupne količine svežeg lista.

Sastav

Biljka podbel sadrži sluzi, tanine, inulin, flavonske glikozde, triterpene, organske kiseline i malo gorke materije. U listovima su pronađeni neki problematični alkaloidi u minimalnim količinama, dok ih u cvetovima nema. Zato se ne preporučuje dugotrajna upotreba ovog čaja.

Upotreba

Podbel se najviše koristi kao lek za kašalj, što mu zapravo stoji i u latinskom nazivu, jer tussis znači kašalj. Upotreba je pre svega u narodnoj medicini, a manje u naučnoj. Čaj od podbela se uzima za ispiranje grla i usta. Zbog svog efikasnog delovanja ulazi u sastav plućnih čajeva. Koristi se podbel za lečenje astme, jer ublažava simptome i stišava napade. Kad je u pitanju podbel iskustva astmatičara su dobra. Ovo lekovito bilje se u narodnoj medicini primenjuje kod oboljenja praćenih jakim nadražajnim kašljem, kao što su bronhitis, astma i laringitis. Koristi se za čišćenje pluća od sluzi. Sastojci iz podbela oblažu sluznicu, te na taj način olakšavaju iskašljavanje, ublažavaju simptome praćene nadražajnim kašljem ili sasvim zaustavljaju kašalj. Zato ga mnogi koriste i u slučaju napada pušačkog kašlja. List podbela se kosristio i spolja za obloge i ima slično dejstvo kao list bokvice.

Čaj od podbela priprema

Za čaj od podbela potrebno je da se mala kašika lista podbela prelije sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. Procediti i piti. Uzimaju se 2-3 šolje na dan. Može se piti 3 nedelje. Ako se pridržavate doziranja i vremena primene, ne bi trebalo da bude štetnih efekata za zdravlje. Čaj od podbela ulazi u sastav različitih čajnih mešavina. Ne daje se trudnicama i dojiljama. Ko pati od bolesti jetre, uzima lekove ili pije dosta alkohola ne bi trebalo da koristi čaj od podbela.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!