Sadnja i gajenje lešnika prinos otkup cena i isplativost

lesnikSadnja lešnika je poslednjih godina zanimljiva, pa se mnogi interesuju za sadnice lešnika. Cena sadnica se kreće od 1 do 5 evra. Gajenje lešnika nije previše zahtevno, ali je potrebno vreme, da se uložena sredstva povrate. U maloprodaji kilogram očišćenog lešnika ide i preko 10 evra. Kod nas je konditorska industrija solidno razvijena, a jedna od bitnih sirovina su upravo lešnici, pa ne bi trebalo da otkup bude problem.  Kada se pročulo da su potrebe za lešnicima velike, da veći deo tih potreba uvozimo, te da je isplativost proizvodnje realna, mnogi se interesuju za podizanje zasada lešnika. Stručnjaci iz ove oblasti tvrde kako se uložena sredstva mogu četvorostruko vratiti. I pored toga nekima se ovo ne sviđa, zato što leska daje pun rod tek posle devet godina, što znači da treba imati strpljenja.

Uzgoj lešnika

Potrebno je izabrati odgovarajuću sortu. Leska je pretežno stranooplodna, pa treba voditi računa pri izboru sorte o mogućnosti oplodnje i oprašivačima. Leska raste uglavnom u vidu žbuna, stoga je potrebno razmišljati na vreme o razmaku između biljaka. Kad je u pitanju sadnja lešnika rastojanje između sadnica mora biti bar 4-5 metara. Optimalno je na jedan hektar zasaditi 400-500 sadnica. Najbolje je da se sadnja obavi u jesen. Kopaju se rupe, ne previše duboke. Potkraćuje se koren sadnicama. Sadnica se stavlja u rupu, zatrpava i okolo sabija zemljom.  Rastresiti sloj zemlje stavljamo odozgo. Obavezno je zalevanje. Leska je pogodna za uzgoj na nešto većim nadmorskim visinama i vlažnim zemljištima, ali to ne mora biti pravilo. Kod proizvodnje lešnika, očekujemo li visoke prinose, treba svakako razmišljati o navodnjavanju. Pun prinos lešnika u 9 i 10 godini može biti do 4 t/ha. Leska zahteva dosta svetlosti, pa je ne treba saditi u senku, već na osunčanim terenima. Preporučuje se i rezidba. Proređuju se unutrašnje grančice, radi bolje osvetljenosti i lakšeg pristupa tokom berbe. Grmovi leske koji se ne orezuju povremeno, budu izuzetno gusti. Đubrenje se vrši organskim i veštačkim đubrivima. Zaštita leske, odnosno prskanje lešnika se izvodi 3-4 puta godišnje.

Da li je sadnja lešnika dobra investicija?

Za mlade ljude proizvodnja lešnika je dobra investicija. Neki sad ulaze u taj posao, kao porodični biznis. Lešnik je veoma cenjen i ima dobru cenu. Ako postoje optimalni uslovi i ako se primenjuju sve mere, gajenje lešnika može biti unosno. Ovo nije posao za nekoga ko očekuje brzu zaradu, jer je to višegodišnja investicija. Lešnici prorode već u trećoj godini, ali su to zanemarljivo mali prinosi. Značajnije prinose možemo očekivati u šestoj godini, a maksimalne u devetoj. Dužina iskorištavanja zasada lešnika traje 50 godina, pa i duže, zato kažemo da je to dobra dugogodišnja investicija za mlade ljude. Otkup lešnika nije problematičan. Neko se snalazi sam, a neko se poveže sa drugim proizvođačima.

lesnici

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!