Kombuha gljiva dejstvo iskustva recept prodaja

kombuha cajKombuha gljiva se koristi za dobijanje drevnog  lekovitog napitka koji se u Kini koristi više hiljada godina, ali i u Japanu, Rusiji i drugim zemljama Azije. Na zapadu nisu imali mnogo iskustva sa kombuhom do 1990. Prodaja ovog kombuha napitka kod nas je uglavnom u prodavnicama zdrave hrane, ali moguće ga je napraviti kod kuće, jer postoji recept. U pitanju je čaj koji je fermentisao u dodiru sa simbiozom kulture bakterija i kvasca (gljiva). To je blago gazirano piće , koje ima neznatne količine alkohola, oko 1%. Neki ga još zovu kombuča, engleski kombucha, a latinski Cembuya orientalis. Da li je kombuha samo običan napitak ili ima i neko lekovito dejstvo? Mišljenja stručnjaka su podeljena. Da vidimo prvo recept  kako se pravi.

Kako se pravi kombuha čaj (napitak)

Napraviti prvo 1 l zelenog čaja i dodati mu 4 supene kašike šećera. Može se praviti i od crnog ili nekog drugog čaja, ali se smatra da je zeleni idealan. Prohladiti čaj na sobnu temperaturu. Kada je ohlađen sipajte ga u staklenu ili keramičku posudu, najbolje teglu. Stavite sad kulturu kombuhe, odnosno kombuha gljivu u čaj. Uvek čuvajte oko deset procenata starog napitka za pripremu novog. Tegla se prekrije gazom i stavi se gumica, prosto da ne ulaze mušice, a da može da diše. Proces fermentacije traje oko 10 dana, ali to će zavisiti od toga kolika je sobna temperatura. Temperatura treba da se kreće od 20 do 30 stepeni, inače neće valjati. Treba da se odloži na tamno mesto. Na vrhu može nastati nova gljiva. Jedna se koristi više puta za spravljanje napitka. Kad potamni onda se baca, a koristi se nova. Gljiva se vadi opranim rukama ili uz upotrebu drvene kašike, nikako metalne. Napitak treba biti blag i pitak. Ako je previše jak, može da šteti. Napitak se sipa u staklenu flašu i pije 3 puta na dan po 1 dl, pre jela.

Kombuha gljiva iskustva korisnika

Iskustva korisnika kombuha napitka pokazuju različite prednosti ovog pića za zdravlje. Kombuha može pomoći za snižavanje šećera u krvi, holesterola i pritiska. Koriste je za mršavljenje, jer ubrzava metabolizam i topi masne naslage. Podstiče pravilan rad žlezda, ali i unutrašnjih organa, te je dobra za jetru, želudac i bubrege. Pomaže varenje, kao probiotik. Deluje opuštajuće, pa se mirnije spava i odagnava stres. Za neke ljude predstavlja svojevrstan eliksir, jer sprečava prevremeno starenje. Mladalački izgled kože, podrška kostima i zglobovima, zdrava kosa, vitalnost i energija su samo još neke prednosti upotrebe kombuhe. Odlična je za jačanje imuniteta. Mnogi su ubeđeni da kombuha ima antikancergeno dejstvo.

Prednosti i nedostaci kombuha napitka

Na istoku tvrde da kombuha leči mnoge bolesti, dok na zapadu, iako je dostupna, zvanično za to nema dovoljno dokaza. Ruski naučnici su u nekim istraživanjima otkrili da ljudi u čitavim regionima ne oboljevaju od raka, a pretpostavka je da je to zbog kombuha čaja koji se tu pije. Tačno je ustvari da na zapadu nije rađeno mnogo studija, koje bi naučno potkrepile dejstvo kombuha čaja, jer zašto bi neko ulagao novac u istraživanje nečeg što ne donosi profit i moguće je napraviti kod kuće. Navodi se i da postoje dokumentovani neželjeni efekti, pri upotrebi kombuha pića i mogućnost kontaminacije u uslovima kad se priprema kod kuće. Ima stavova da prednosti kombuha čaja nisu jasne, te da nisu veće od potencijalnih rizika za zdravlje, pa ga ne treba koristiti za terapijsku primenu. Možda je tačno da je dejstvo kombuha čaja nedovoljno naučno ispitano, ali je tačno i to da ovaj napitak ima jako dugu tradiciju, prema jednim izvorima 2000, a prema drugim čak 5000. godina.

Kombucha

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!