Smrčak gljiva slike gde raste i recepti

smrcak slikeSmrčak gljiva je divlja, jestiva, po mnogima zdrava i lekovita, a predstavlja pravi poklon prirode. Ubrajamo ga u prolećne gljive. Smrčak kod nas raste u aprilu i maju mesecu. Stanište su mu niska trava i šume. Ko poznaje pečurke, može dobro da zaradi prodajući smrčak ili pošto su tu razni recepti, da ga priprema za svoju zdravu ishranu. Ponegde se može naći sušeni smrčak, za kupiti, ali samo u dobro opremljenim prodavnicama ili supermarketima. Na taj način je dostupan cele godine, a ne samo na proleće. Sušene pečurke se obično pre pripreme malo potope u vodu, da omekšaju. Posle se lakše seckaju i pripremaju.

Opis i karakteristike

Smrčak gljiva je karakteristične građe. Specifična je zbog svog klobuka (šešira), koji donekle podseća na pčelinje saće. Oblik klobuka je kao jaje ili stog sena. Stručak ili stablo je nepravilnog oblika, a iznutra je šuplje. Meso smrčka je bele do bež boje, izuzetnog mirisa i ukusa. Naročito je popularno jelo u francuskoj kuhinji. Postoji više vrsta smrčka, koje se ubrajaju u jedan rod, odnosno smrčke. Slabi poznavaoci gljiva, ne bi trebalo da beru smrčak, jer postoje i slične otrovne gljive.

Nutritivna i lekovita svojstva

Smrčak je odličan antioksidans. Bogat je vitaminima i mineralima. Sadrži korisna vlakna i za dijetalce. Ova gljiva deluje povoljno na rad jetre i kardiovaskularnog sistema. Sastojci zastupljeni u smrčku su korisni za gustinu kostiju. Otklanja umor i vraća nam neophodnu energiju.

Omlet sa smrčkom

Ovo je odličan predlog za doručak. Smrčak se kratko proprži na maslinovom ulju, zajedno sa mladim lukom. Preliti sa razmućenim jajima, identično kao za kajganu. Odlično se kombinuje ovo jelo sa povrćem ili salatama, a mogu se dodati i neki začini po želji.

Sastojci

200 grama smrčka
5 jaja
veza mladog luka
maslinovo ulje

Makaroni sa smrčkom

Na vrelom maslinovom ulju dinstati crni luk i smrčak. Pečurke se dinstaju dok ne ispuste vodu, koja će delimično da pokuva, a smrčak da se zarumeni. Potrebno je stalno mešanje da ne zagori. Pred kraj dodati sitno seckani peršun i beli luk. Skuvati makarone, procediti i sjediniti sa smrčkom. Sipati u tanjire, a odozgo posuti rendanim sirom po želji.

Sastojci

300 gr makarona
300 gr smrčka
1 crni luk
2 čena belog luka
vezica peršunovog lista
maslinovo ulje
rendani sir

smrcak gljive

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!