Čaj od hrastove kore – Hrastova kora

hrast Čaj od hrastove kore ima lekovita svojstva, pa se podjednako koristi za spoljnu i unutrašnju upotrebu, kao i za ispiranje grla. Poznato je da mnoge vrste drveta imaju lekovitu koru, posebno hrast. Za ovu namenu se koristi hrast lužnjak ili hrast kitnjak. U rano proleće pre listanja ili u kasnu jesen kada opadne lišće, oljušti se glatka kora sa mladih grana. Droga se suši i kasnije koristi za spravljanje čaja

Hrastova kora

Hrastova kora je posebno bogata taninima. To je takozvani hrastov tanin, koga u kori ima i preko 20%. Ustvari, to se odnosi na mladu koru hrasta, jer što je starija kora to procenat tanina opada. Ostali sastojci su: kiseline (galna i elagna), floroglucinol, flobafen, smola, guma, masti, pektini, šećeri i gorka materija. Zbog visokog sadržaja tanina, čaj od kore hrasta se koristi, kao antiseptik (sprečava razmnožavanje mikroorganizama) i adstrigens (deluje na površinsko skupljanje tkiva i leči upalu kože i sluzokože). Osim toga hrastova kora se može u slučaju potrebe koristiti kao protivotrov (antidot) u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima.

Priprema i upotreba čaja od hrastove kore

Unutrašnja upotreba

Malu kašiku hrastove kore sipati u šolju i preliti sa 2 dl hladne vode. Poklopite šolju tanjirićem i ostavite da odstoji celu noć. Ujutro procediti i piti u toku dana gutljaj po gutljaj. Ovaj čaj nije za decu. Smatra se da čaj od hrastove kore dobro čisti organizam od otrova. Preporučuje se protiv mamurluka, jer olakšava trežnjenje.

Za ispiranje grla

Jednu malu kašiku kore hrasta preliti sa ½ l vode i zagrejati do tačke ključanja. Procedite i koristite za ispiranje grla, grgoljenje. Čaj od hrastove kore je delotvoran kod upale grla i usne duplje.

Spoljna upotreba

Sedam malih kašika kore hrasta preliti sa 1 l vode i zagrejati do ključanja. Procediti i ohladiti pa koristiti za spoljašnju upotrebu u vidu obloga ili kupki. Kupke se koriste kod psorijaze i drugih kožnih oboljenja. Obloga se može upotrebiti u slučaju uboda insekta, posebno komaraca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!