Ne bacajte koru! Čaj od kore mandarine

Možda vam je poznato, a možda i ne, kora mandarine ima lekovita svojstva. Zato kad jedete mandarine koru uvek možete da sačuvate, a nakon ljuštenja, možete je i osušiti. Bilo bi poželjno da kupite organske mandarine, koje sigurno nisu prskane, jer se pesticidi zadržavaju na kori. U tom slučaju kora mandarine je spremna za upotrebu. Ako nisu organske mandarine, onda ih treba prvo dobro oprati, a zatim ih staviti da odstoje u posudi sa vodom 15 minuta, pa ih potopiti u rastvor sode bikarbone još 15 minuta, da se ostaci tih pesticida izvuku iz kore. Potom izvatite mandarine, posušite i ljuštite koru.

Sušenje kore mandarine

Nakon ljuštenja kora može odmah da se koristi za čaj, ali najbolje će biti da se osuši, jer je onda pogodna i za čuvanje. Koru mandarine možemo osušiti tako što se posloži na neki pleh i stavi na radijator, a može i u rerni na 50 stepeni.

Lekovitost kore mandarine

Ovo je prirodan lek za masnoću u krvi. Čaj od kore mandarine je prirodno rešenje za povećane trigliceride. Kora mandarine ima u sebi veliku koncentraciju antioksidanasa i hranjivih sastojaka , koji mogu pozitivno uticati na regulisanje nivoa triglicerida u krvi.

Priprema

Da biste pripremili ovaj čaj, treba da 5 g kore mandarine prokuvate u 200 ml vode, a nakon što proključa, kuvati još 5 minuta. Ostaviti da se malo prohladi, procediti i piti. Čaj od kore mandarine se pije dok se novo triglicerida ne smanji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!