Prirodni estrogen i progesteron hormon u hrani

zenaŠta su i kako nastaju prirodni estrogen i progesteron? Mogu li se naći estrogen i progesteron u hrani? Od suštinskog značaja za psihičko i fizičko zdravlje žene je ravnoteža polnih hormona estrogena i progesterona. Mnogima nisu poznati ovi uzroci poremećaja u ženskom organizmu. Krajem tridesetih i u četrdesetim godinama života, može se očekivati da dođe do određenog odstupanja u ravnoteži ovih hormona. Što su odstupanja veća, to je i kvalitet života lošiji. Neke žene u svojim tridesetim godinama, pa i ranije, nemaju redovnu ovulaciju, a bez ovulacije se ne stvara žuto telo, koje luči hormon progesteron. Ako iz bilo kojih razloga izostaje ovulacija, ne stvara se progesteron hormon. Svaki nedostatak, posebno progesterona ili neravnoteža, odražava se na psihofizičko stanje. Posledica može biti prerano nastupanje menopauze. Jasno je da se starenje ne može zaustaviti, ali hormoni se mogu dovesti u ravnotežu prirodnim putem.

Kako nastaju estrogen i progesteron

Estrogen i progesteron nastaju tako što su jajnici stimulisani, pod dejstvom hormona iz žlezde hipofize. Svaki disbalans određenih hormona hipofize ili poremećaj funkcije ove žlezde, dovodi do poremećaja stvaranja estrogena i progesterona u jajnicima.

Estrogen je značajan za očuvanje tečnosti u tkivima i isto tako za kontrolu i nastanak kolagena. Manjak vode u organizmu nikako nije dobar i za posledicu može imati prerano starenje. S druge strane ni preterano zadržavanje vode u organizmu nije dobro. I dok estrogen deluje antidiuretski, progesteron deluje kao diuretik i reguliše da ne dođe do zadržavanja vode u organizmu. To je samo još jedan primer, koliko je balans ova dva hormona bitan.

Progesteron sem održavanja zdravlja reproduktivnih organa i pripremanja za trudnoću, ima svoju ulogu na nervni sistem. Progesteron hormon deluje opuštajuće, kao blage tablete za smirenje. Nije ni čudo onda, što njegov manjak izaziva promene raspoloženja, kao što su uznemirenost, nervoza ili depresija.
Progesteron je povezan sa stresom. Zbog stresa može izostati ovulacija, a onda se ne stvara progesteron. Nedostatak progesterona povlači za sobom smanjeno stvaranje antistresnih hormona. To pogoduje stresu i izostanku ovulacije i tako se sve vrti u krug.

Simptomi nedostatka progesterona

Uočljivi simptomi nedostatka progesterona mogu biti:

– umor
– opadanje kose
– neplodnost
– smanjen libido
– učestale promene raspoloženja
neredovna menstruacija
– osetljivost dojki
– usporen metabolizam
– vaginalna suvoća
– genitalne i urinarne infekcije
– slabija koncentracija
– nesanica
– potreba za slatkišima

Ako imate nekoliko ovih simptoma, velika je verovatnoća da je u pitanju nedostatak progesterona i to treba ispitati.

Nedostatak estrogena kod žena simptomi

– poremećaj spavanja (nesanica), koja može dovesti do ekstremnog umora po danu
– valunzi i noćno znojenje (toplo, hladno)
– lupanje srca
– debljanje
– glavobolja
– osteoporoza
– depresivnost

Ishrana i lečenje

Jasno je da neka hrana pogoduje, a neka odmaže stvaranju i ravnoteži ovih hormona. Neadekvatna ishrana isto može da poremeti ovulaciju, a ako je nema, onda se ne stvara ni progesteron hormon. Može se podsticati progesteron u hrani koja je bogata proteinima. Preporučuju se i sočivo, pasulj, šargarepa, krompir, mango, papaja, jer daju podsticaj proizvodnji progesterona. Izbegavati šećer i gazirana pića.
Estrogen u hrani se može naći i nadoknaditi upotrebom soje, graška, lanenog semena, kikirikija, susama, orašastih plodova, jabuka itd.

Nivo estrogena u menopauzi opada za 50 procenata, a progesterona može i više od toga. Često se javljaju poznati zdravstveni problemi, karakteristični za menopauzu. Žene koje pre menopauze imaju već pomenute simptome, bez obzira na to da li će se lečiti zvaničnim ili alternativnim metodama, treba prvo da dobiju dijagnozu. Rezultati će se dobiti analizom krvi. Upotreba sintetičkih hormona je moguća, ali to je ono što se želi izbeći. Prirodni progesteron se može nadoknaditi i upotrebom biljaka kao što su konopljika i maka. Sibirski ženšen olakšava tegobe nastale usled nedostatka estrogena. Cimicifuga je jedna od najpoznatijih biljaka fitoestrogenog dejstva. Crvena detelina isto može nadoknaditi manjak estrogena.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!