Crveni zdravac čaj

Crveni zdravacCrveni zdravac je višegodišnja zeljasta biljka i koristi se za čaj. Raste samoniklo, najčešće u brdsko-planinskim i šumskim predelima. Radi se o niskorastućoj biljci. Može da poraste svega do 30 cm u visinu. Zdravac cveta u proleće, posebno u maju mesecu. Bere se u periodu cvetanja od aprila do juna. Cvet je jakog prijatnog mirisa, boje crvene do ljubičaste. Otuda i naziv crveni, a ono zdravac nam govori da je reč o veoma zdravoj lekovitoj biljci. Crveni zdravac sadrži gorka jedinjenja, tanine i flavonide, te eterična ulja. Najčešće se zdravac koristi za čaj, sam ili u mešavinama čaja. Latinski naziv je Geranium macrorrhizum.

Čaj od crvenog zdravca priprema

Velika supena kašika čaja od crvenog zdravca se prelije sa šoljom ključale vode. Poklopite i ostavite pola sata da odstoji, pre nego što procedite čaj. Čaj se pije bez šećera, jedna šolja na dan. Pije se pre jela.
Čaj od zdravca se uglavnom pravi od nadzemnog dela biljke (stabljike, listova i cvetova), ali lekovit je i može se koristiti i rizom.

Crveni zdravac lekovito dejstvo

Crveni zdravac ima širok spektar lekovitog delovanja. Deluje kao blago antiseptičko sredstvo. Pogodan je za ispiranje i dezinfekciju usta i grla. Zdravac je i narodni lek za upalu sluzokože organa za varenje. Preporučuje se kod lečenja čira, naročito kod pucanja čira, ali i za ostala krvarenja u organizmu. Spolja se može koristiti za opekotine, ogrebotine, posekotine, rane i ekceme na koži.
Žene ga cene, kao regulatora menstruacije, može biti od pomoći i kod upale jajnika. Zdravac se ovde koristi sam ili u kombinaciji sa čajem od virka ili drugim čajevima sličnog dejstva.
Iako nema zvanične potvrde za to, mnogi tvrde da crveni zdravac može pomoći u slučaju steriliteta. Za ovu namenu se može piti sam čaj od crvenog zdravca ili u mešavini sa čajem od macine trave. Čaj piju oba partnera.
Eterično ulje koje se pravi od crvenog zdravca se koristi u kozmetici i aromaterapiji.

zdravac

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!