Virak ili vrkuta čuva zdravlje žene

virakVirak ili vrkuta je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste u visinu do 40 cm. Kad ima rose na listovima se zadržavaju kapi. Vrkuta je veoma rasprostranjena biljka i uspeva gotovo svuda, do nadmorske visine od 2500 m. Listovi su zeleni, krupni i okruglasti, a cvetovi sitni žuto zelene boje. Virak cveta od maja do avgusta. Listovi se beru u toku cvetanja biljke. Ova biljka ima mnogo imena, pa ćete je možda u literaturi sresti pod nazivom gospin plašt, zečja šapa, govedja trava, lavlja noga, ali najčešće kao virak ili vrkuta.

Lekovitost virka

Virak sadrži tanine, organske kiseline, flavonide, eterično ulje i dosta c vitamna. Nema neki specifičan miris, a ukus je opor i gorak. Deluje efikasno protiv upala, bakterija, pa i virusa. Ova biljka je na dobrom glasu, naročito zbog toga što virak čuva zdravlje žene. Možda najbolje ovu biljku opisuje engleski naziv Lady’s mantle, što u prevodu znači ženski ogrtač. Virak je slavu stekao kao prirodan i najdelotvorniji lek protiv ženskih bolesti. Neki travari tvrde da se dobar deo ginekoloških operacija i bolesti može izbeći upotrebom čaja od virka. Preporučljiv je i kod nemogućnosti začeća tj. lečenja neplodnosti, gde se koristi u kombinaciji sa još nekim biljkama. Virak reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Pomaže i kod policističnih jajnika.
Menopauza je za mnoge žene težak period, koji prati nesanica, pojačano znojenje i glavobolja. Čaj od virka se može piti i u toku menopauze, jer reguliše hormone i ublažava simptome menopauze.
Prema nekim novijim istraživanjima, biljka je delotvorna i protiv raka dojke, hpv i drugih virusa, zatim i bakterija kao što je stafilokok.
Koristan je virak i za spoljnu upotrebu tj. zapiranje u slučaju bakterija, gljivica i upala.
U slučaju krvarenja van vremena kada je menstruacija, preporučuje se zapiranje ohlađenim jačim čajem od virka.
Virak se koristi u narodnoj medicini, ali i u farmaciji, tako da ga možete naći i u nekim farmaceutskim preparatima, za ovu namenu. Podsećamo da su biljne kapi virka takođe popularne i mogu se naći u apotekama.
Virak deluje i protiv dijareje, sam ili u mešavini sa drugim čajevima. Podugačak je spisak korisnih efekata virka. Treba još naglasiti da je ovaj čaj preporučljiv i kao čaj za mršavljenje.
Po svemu ovome se može zaključiti da je ova biljka spas za žene i da treba da je češće koriste.

Upotreba u toku trudnoće i posle porodjaja

Može da se koristi i u toku trudnoće posle 3 meseca. Jača matericu i štiti trudnice od spontanog pobačaja. I nakon porodjaja se preporučuje čaj od virka, jer se porodilja brže oporavlja, a jačaju joj mišići i zateže se stomak. Za upotrebu čaja od virka ili preparata koji ga sadrže, posavetujte se sa svojim lekarom, budući da je u pitanju i njima dobro poznata biljka za ženske probleme.

Priprema čaja od virka

Jednu kašičicu čaja preliti sa 2 dl vrele prokuvane vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, a potom procedite čaj. Piti gutljaj po gutljaj. Dovoljno je 2 šolje na dan.

vrkuta

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Virak ili vrkuta čuva zdravlje žene“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!