Čaj od lana za probavu

caj od lanenog semenaČaj od lana se pravi od semena lana i ima blagotvoran efekat na organe za varenje, pa ga koristimo kao čaj za probavu. Čaj od lanenog semena deluje regenerativno na sluzokožu želuca. Upotrebljava se kao čaj protiv gastritisa i čira na želucu. Kažemo da je čaj od lana dobar čaj za probavu, jer sadrži sluz i celulozu, a ovi sastojci sprečavaju zatvor i izuzetno regulišu pražnjenje creva. Laneno seme u sebi ima sluzi oko 5%, masnog ulja oko 35% (linolna, linolenska, oleinska kiselina), proteina oko 25%, sterola, triterpena, fosfatida itd.

Kako se pravi čaj od lana

Čaj od lana pravimo kad nam treba čaj za gastritis, za upalu sluzokože želuca, povećane kiseline u želucu i čira, te za bolju probavu. Čaj od lana se pravi u hladnoj vodi. 2 kafene kašike istucanog semena lana preliti sa 2 dl hladne vode i ostaviti 30 minuta. Potom procediti i piti.
Protiv zatvora i za redovno pražnjenje creva uzimajte 3 puta na dan u toku obroka po jednu kafenu kašiku izgnječenog semena lana sa 2 dl vode.
Ne sme se koristiti laneno seme kod zavezanih creva.

Laneno seme

Kao lekoviti deo biljke lan ( Linum usitatissimum) koristi se seme. Stručno mišljenje nutricionista je da laneno seme treba uvrstiti u ishranu, na ovaj ili onaj način. Da li ćemo piti čaj od lana, koristiti laneno ulje ili jesti semenke lana sa jogurtom, manje je bitno, važno je da počnemo sa upotrebom ovog dragocenog dara prirode, koji ima toliko korisnog u sebi. Laneno seme je jeftino i dostupno u prodavnicama, pa nema razloga da ga ne priuštimo. Ove semenke su u samom vrhu antikancerogenih namirnica. Moderna naučna istraživanja su pokazala da laneno seme koristi zdravlju srca. Omega 3 i omega 6 koje su zastupljene u lanu povoljno deluju na nivo holesterola. Oko 50 grama lanenog semena na dan je količina koja se smatra bezbednom za upotrebu. Važno je naglasiti da kada se koriste lanene semenke treba piti puno vode, jer one u organima za varenje upijaju tečnost i nabubre. Da bi saznali kako se još koristi laneno seme u ishrani idite dalje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!