Bela imela

bela imelaBela imela je žbunasta i razgranata biljka, prečnika do 1 m. Interesantna je zato što raste kao parazit na granama drveća, ali i zbog svoje lekovitosti. Imela izvlači hranjive sastojke iz drveta. Sigurno ste je nekad videli na golim granama drveća, izgleda kao zeleni grm. Listovi su zeleni i žuti, a plod je bela bobica u kojoj se nalazi sluz. Biljka cveta od marta do maja meseca, a plodove daje od avgusta pa do novembra.Kao droga se koriste listovi i mlade grančice, a retko kad i cela biljka. Bere se u jesen i zimu i onda se suši.
Hemijski sastav biljke zavisi dosta od toga na kom se drvetu nalazi. Obitava na listopadnom i zimzelenom drveću.

Imela kao lek

Kod nas je zapostavljena u upotrebi , iako je ima dosta, ali u svetu se itekako koristi. Predstavlja odličan lek protiv visokog pritiska, ali ne bi trebalo da se koristi bez saveta lekara, jer je dejstvo jako. Upotrebljava se i protiv arteroskleroze. U narodnoj medicini se koristi još i kod reume. U svetu se bela imela primenjuje kao prirodno, pomoćno sredstvo u lečenju raka. Pripisuje joj se još mnogo lekovitih osobina, ali je i mnogi odbacuju kao otrovnu biljku. Ali i mnoge druge biljke su otrovne, ako se nepravilno primenjuju. Smatra se delotvornom za bolji san, kod grčeva, za smirenje, za srčane smetnje, kod regulacije žeskih hormona, vrtoglavice i sl. Imela se upotrebljava kao sirovina u farmaceutskoj industriji i daje se u vidu raznih preparata, samostalno ili zajedno sa drugim lekovima koji ispoljavaju slično dejstvo. Uglavnom se koristi u sklopu preparata, ali ponekad i kao čaj. Ova biljka nije pogodna za samolečenje. U većim dozama biljka je toksična, a posebno bobice. Ko nekih osoba može da uzrokuje alergiju, povišenu temperaturu i glavobolju.

Čaj od bele imele

Jednu malu kašiku čaja, prelijte sa 2 dl hladne vode, zatim poklopite i ostavite preko noći. Ujutro se čaj procedi i pije se gutljaj po gutljaj u toku dana. Čaj ne treba zasladjivati. Čaj se ne uzima redovno, već nekoliko dana, pa se prave prekidi.

Tinktura od bele imele

200 grama sveže imele i 100 grama češnjaka se isecka i prelije sa 1l rakije komovice. To stoji 10 dana uz često mućkanje. Kada se procedi, pije se 3 puta dnevno, po jedna kašičica pre svakog obroka.

Prah imele

Sušenjem i mlevenjem suvih listova dobija se prah imele. Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi. Dozvoljena doza  je 1-2 grama dnevno.

Drugi nazivi

Narodni nazivi za imelu su mela, meljina, melje, omelj, himela, amelje, visk, višće

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Bela imela“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!