Melem za ispucale pete na nogama i uzrok

peteIspucale pete predstavljaju problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi. Šta je uzrok i kako napraviti prirodan melem za ispucale pete kod kuće? Kod nekog to može biti samo manja nelagodnost, a kadkad dolazi i do bola, te krvarenja.  Osim što predstavlja zdravstveni problem, to je i jedna dodatna neprijatnost, estetske prirode.

Ispucale pete uzrok

Postoji više uzroka zbog kojih puca koža na petama. To mogu biti neka oboljenja kože, koja dovode do problema sa kožom na tim mestima. Nije isključena mogućnost postojanja gljivične infekcije. Loša cirkulacija i suva koža mogu doprineti da pete ispucaju. Telesna težina i način hodanja se navode kao neki od razloga. Nedostaci u ishrani su nutritivni problem, koji ovako može da se odrazi na kožu. Uvek je važno naći pravi uzrok da bi se problem lakše rešio.

Kako izlečiti ispucale pete

Ako je u pitanju ishrana, moguće je da nedostatak cinka, magnezijuma ili omega 3 razlog ispucalih peta. To je lako nadoknaditi. Ako ovih sastojaka ne uzimate dovoljno iz hrane treba koristiti dodatke ishrani. Značajni su i neki vitamini. Na primer vitamin C i E povećavaju elastičnost kože, a treba unositi još D i K vitamin. Najbolje je delovati i iznutra i spolja. Redovna higijena stopala će učiniti da ona budu zdravija. Upotreba turpija i kamena za pete je sasvim dobro rešenje za odstranjivanje viška odumrle i zadebljale kože na petama. Takva koža lakše i puca, te dovodi do već opisanih neprijatnosti. Ako i vi imate grube i ispucale pete na nogama onda svako veče treba da koristite kupke sa morskom soli i sapunom. Zatim obraditi i sastrugati suvišnu kožu sa peta. Potom na pukotine naneti melem od hajdučke trave, koji služi bržem zarastanju. Opisali smo kako se pravi ovde. U slučaju ispucalih peta, možete probati potopiti stopala u jabukovo sirće. I naravno možete jednostavno napraviti melem za ispucale pete na nogama kod vaše kuće i koristiti ga ujutro i uveče.

Melem za ispucale pete od luka i kupusa

Iznječite ili iseckajte luk i listove kupusa pa privijte na stopalo, posebno na ispucalu petu. Dobro nam je poznato lekovito dejstvo luka i kupusa, koji imaju isceljujući efekat. Ovo treba ostaviti zavijeno na stopalu preko noći. Ujutro skinuti, oprati i namazati pete odgovarajućom kremom. Ponavljati više puta, pa videti kakvi su rezultati.

Glicerol alkohol i limunov sok za pete

Dobra kombinacija za ogrubele i ispucale pete je mešavina alkohola 70% i glicerola u podjednakoj količini, pri čemu se dodaje još i sok od limuna. Nanositi na grube i ispucale pete svakog jutra i večeri. Rezultati neće izostati.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!