KAKO PRESADITI ČUVARKUĆU i evo zašto svaka kuća treba da je ima

Čuvarkuću je korisno imati na dohvat ruke, jer je njen biljni sok lekovit. Ako sok iz lista nakapamo na bradavicu, mesto uboda insekta, opekotine i slično, on će ispoljiti svoje lekovito dejstvo. U narodnoj medicini se sok čuvarkuće nakapava, kod bola u uhu. Smatra se da leči ciste i miome. Postoje narodna verovanja da čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, groma i zlih duhova. Upravo iz tog razloga ljudi je sade po krovovima kuća, gde joj je dovoljno malo peska, zemlje ili prašine da se ukoreni. Neverovatno je otporna biljka, pa raste napolju u ekstremnim uslovima i zimi i leti. Brzo napreduje i razmnožava se, a zahteva izrazito malo pažnje, tako da i početnici mogu da je uzgajaju. Jedino što bi moglo da joj smeta je previše vode.

Presađivanje čuvarkuće

Možda ćete se i vi odlučiti da posadite čuvarkuću u saksiju za terasu, kao ukras, da vam čuva kuću, za lek ili to sve zajedno. Kupite čuvarkuće one nisu skupe. Trebaće vam odgovarajuća saksija za presađivanje. Pogodna saksija je plitka, a široka. Čuvarkuća ima plitak koren, a voli da se širi, pa je jasno zašto biramo ovaj oblik saksije. Saksija za čuvarkuću treba da ima rupice na dnu i tanjir u koji će da se skuplja višak vode, ako kojim slučajem postoji taj višak. Najbolje je koristiti zemlju kao za kaktuse. Napunite saksiju zemljom, ali ne baš do vrha i nabijte zemlju dobro. Napravite rupe. Sada koristite male saksije u kojima ste doneli čuvarkuće, kao kalup za oblikovanje rupa. Posle jednostavno izvucite čuvarkuće sa zemljom i uglavite, u za njih predviđene oblikovane rupe. Pritisnite zemlju sa strane. Dodajte malo peska odozgo, jer ga čuvarkuće vole. Ukrasite sa lepim kamenčićima. Zalijte posle presađivanja.

Održavanje

Izaberite odgovarajuću poziciju na terasi za saksiju sa čuvarkućama. Direktno sunce joj ne smeta. Zahteva vrlo malo nege. Zaliti je jednom mesečno, ako već nije bilo kiše i ako je zemlja baš suva. Čuvarkuća se brzo širi, tako da ćete možda za par godina, već imati punu saksiju čuvarkuća i onda to jako dekorativno izgleda.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!