Samo potopite stopala u sirće i bićete iznenađeni rezultatima

Svakodnevno postavljamo velike zahteve svojim nogama. Nose nas po ceo dan, a često u nedovoljno udobnoj obući. Nije ni čudo što mnogi od nas na kraju imaju žuljeve, kurje oko, bolove, neprijatan miris, gljivice, kao atletsko stopalo. Postoji jednostavno rešenje za ove probleme, a ono se nalazi u svakoj kuhinji.

Zašto sirće?

Sirće je svestrano i neškodljivo. Koristimo ga za jelo i čišćenje, a sad i za lečenje umornih, bolnih i smrdljivih stopala. Utvrđeno je da sirće usporava rast nekih vrsta gljivica na stopalima. Sirće je jeftin i jednostavan lek za bolesti nogu. Potapanje nogu u sirće, posle izvesnog vremena, može biti prilično opuštajuće. Može se koristiti alkoholno, vinsko ili jabukovo sirće.
Važno je napomenuti da navedene tretmane sa sirćetom treba da izbegavate, ako imate dijabetes. Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da imaju lekara, koji leči i probleme sa stopalima.

Za atletsko stopalo

Atletsko stopalo pogađa prste i kožu stopala, koja se crveni i koža se može ljuštiti. Stopalo često gori i svrbi. Za blage oblike ovog stanja, namakanje sirćetom može dobro funkcionisati. Antigljivična svojstva takođe čine da sirće, predstavlja dobru ideju za ljude koji imaju gljivice na noktima nogu. Namačite stopala 10 do 15 minuta dnevno u sirćetnoj kupki dok se infekcija ne povuče. Vreme namakanja možete postepeno povećavati. Može biti potrebno dve do tri nedelje, pa i duže da se primete poboljšanja simptoma. Sirće nije efikasno za sve vrste gljivica, ali vredi pokušati ovaj kućni tretman.

Za neprijatan miris stopala

Sirće predstavlja odličnu dezinfekciju za stopala. Ovo pomaže u uklanjanju ili smanjenju neprijatnog mirisa stopala rešavajući se bakterija zbog kojih ona neprijatno mirišu. Pre natapanja temeljno operite noge vodom i sapunom. Zatim se opustite, nogama potopljenim u sirće. Pored potapanja stopala u sirće, pri načinu lečenja neprijatnog mirisa stopala, važno je uzeti u obzir i način života. Na primer, pokušajte da nosite cipele od kože ili platna. Oni omogućavaju nogama da dišu, za razliku od cipela izrađenih od plastičnih materijala. Takođe nosite prozračne pamučne ili vunene čarape. Kad ste kod kuće, hodajte bosi.

Za žuljeve, kurje oči i bradavice

Sirće je piling, tako da ga možete koristiti i za lečenje žuljeva, kurjeg oka i bradavica. Nakon potapanja nogu, možete naneti sirće vatom direktno na pogođena područja.

Kako napraviti kupku sa sirćetom za potapanje nogu

Sirće vam neće naškoditi, ali ipak ga treba razblažiti sa vodom za namakanje stopala. Odnos vode i sirćeta treba biti 2:1 ili jače 1:1. Ako dobro tolerišete sirćetno natapanje nogu i ne primećujete nikakvu razliku, možete koristiti jače, odnosno 1:1. Ispočatka će sirćetna kupka mirisati snažno, a miris će se raspršiti nakon što se sirće osuši sa vaših nogu. Takođe možete koristiti eterična ulja da malo promenite miris.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!