Herpes na usni lečenje

herpes na donjoj usniHerpes na usni ili kako neki kažu groznica na usni, je vidljiva promena virusnog porekla. Ova infekcija je prilično česta. Herpes se može ispoljiti na donjoj ili gornjoj usni. Prvo se javlja crvenilo, otok, peckanje, svrab, na mestu na kome će se kasnije pojaviti plikovi, koji zatim pucaju, iscure i požute, a nedugo potom i prolaze. Uglavnom je potrebno od 7 do 10 dana da groznica na usnama prođe. Mnogima herpes na usni predstavlja ’’noćnu moru’’ u estetskom smislu, jer ružno izgleda i teško može da se zamaskira. Može da se pojavi u različitim periodima godine. Nekom izlazi u zimskom periodu, kada su prehlade česte i kada je imunitet više ugrožen. Ima i onih koji ga dobiju leti kada se sunčaju.

Kada i zašto izlazi herpes na usnama

Infekciju i groznicu na usni uzrokuje herpes simplex. Prenosi se lako i to dodirom, poljupcem, upotrebom iste čaše, pribora za jelo, peškira itd. Mnogi od nas su taj virus dobili u ranoj mladosti i on je tu. Posle prve infekcije virus ostaje da miruje. Periodično može ponovo da se aktivira. Kada će se virus ispoljiti u vidu herpesa na usni, to zavisi. Može se pojaviti na istom ili približno istom mestu kao i ranije. Pogoduje mu pad imuniteta, stres, povišena temperatura, menstruacija, sunčanje. Smatra se da je osoba koja je dobila herpes na usni , 3 nedelje infektivna, odnosno može da ga prenese drugima. Najviše je infektivna osoba kada ima plikove i kraste, mada nosioc može prenositi virus i pre ili posle toga. Simptomi se mogu pojaviti do 20 dana posle izlaganja virusu.

Lečenje herpesa na usni

Oralni herpes uglavnom prođe sam od sebe.  Oboleleo mesto se može mazati da bi se lakše podnelo peckanje i svrab, da bi se zamaskiralo i eventualno brže prošlo. Neki lekari prepisuju mast za tretiranje , a neki i savetuju uzimanje B vitamina, da bi se podigao imunitet. Ako se herpes učestalo pojavljuje sa tim treba upoznati lekara.
Od prirodnih lekova, mnogi koriste mešavinu rendanog belog luka i meda, koju redovno mažu na inficirano mesto. Dobar je i propolis.
Pozitivan efekat su pokazala neka ulja, kao bundevino ulje, ulje crnog kima i eterično ulje čajevca.
Tretiranje sa sodom bikarbonom, kod nekih osoba ubrzava ozdravljenje.
Oboleli treba izbeći kontakt sa osobama kojima je imunitet ugrožen zbog drugih bolesti, starima i bebama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!