Kako sprečiti opadanje i gubitak kose

opada kosaOpadanje kose je neminovno u procesu starenja, a dešava se i iz drugih razloga, kao što su genetske predispozicije, bolest, nedostatak vitamina, lekovi, hormonske promene, trudnoća, menopauza, stres.  Normalno je da kosa opada, ali ne previše. Češće muškarci, a ponekad i žene, iako nisu tako stari, mogu da primete preterano opadanje i gubitak kose. Takve okolnosti dovode do značajnog proređivanja kose i ćelavosti, što na kraju rezultira nezadovoljstvom izgledom i gubitkom samopouzdanja. Posebno kad okolo prolaze osobe sa bujnom, kovrdžavom ili ravnom, dugom ili kratkom, gustom kosom. Kod muškaraca se najčešće prvo pojavljuju zalisci, a kod žena se jednostavno proređuje kosa. Za nekog rešenje predstavlja transplantacija kose, a za nekog upotreba preparata i lekova. A zašto se ne bi usredsredili na to da pokušamo da sprečimo opadanje kose na prirodan način.

Nedostatak vitamina čest razlog za gubitak kose

Na vreme koje prolazi i genetski faktor ne možemo uticati, ali da nadoknadimo vitamine koji nam nedostaju, svakako možemo. Vitamine je poželjno uzimati iz prirodnih izvora, odnosno hranom. Pa koji su to vitamini najvažniji za kosu:
– Vitamin A je važan antioksidans i on je bitan za pravilan rad lojnih žlezda koje se nalaze u korenu i proizvodnju sebuma, odnosno masnoće koja podmazuje kosu. Odlični prirodni izvori vitamina A su bundeva, šargarepa, kajsija, breskva, mango, paradajz, spanać, brokoli. Gledajte da svaki dan jedete neku od ovih namirnica.
– Vitamin E je isto jak antioksidans, važan za vitalnost i cirkulaciju. Dobra prokrvljenost u koži glave, odnosno temenu je značajna za rast dlaka. Prirodni izvori su orah, lešnik, badem, semenke suncokreta, te hladno ceđena biljna ulja.
– Vitamini B kompleksa su od velike važnosti za rast kose i nedostatak može dovesti do preteranog opadanja kose. Odlični izvori B vitamina su žitarice, lisnato povrće, banana, pasulj, boranija, kvasac, meso i jaja. B12 koji je vrlo bitan se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla.
– Vitamin C igra jednu od vodećih uloga za rast kose. Najbolji prirodan izvor je šipurak, ali ima ga u voću, pa i povrću.
– Omega 3 masne kiseline važne su za zdravlje čitavog organizma pa tako i za kosu. Sadrži ih morska riba, semenke lana, orašasti plodovi, žumance.

Kosa se hrani iznutra i spolja

Biljna ulja, kao što je maslinovo, ulje šafranike, ricinusovo ulje, ruzmarinovo, cimetovo ulje i još neka stimulišu rast kose i sprečavaju opadanje. Naime ova ulja treba bukvalno umasirati u vlasište, tako da se podstakne cirkulacija u koži glave i samim tim stimuliše koren kose. Vidimo da je i masaža kože ispod kose veoma značajna, zbog prokrvljenosti.
Hrana bogata belančevinama je veoma bitna za pravilan rast kose. Zato na meniju treba imati redovno ribu, jaja, mlečne proizvode, meso, pasulj, soja. I na taj način se može smanjiti opadanje kose.
Jaje je i spolja vrlo korisna namirnica za našu kosu.

Šta je još važno za rast kose

Češljanje kose je važno, ali nikad nemojte češljati mokru kosu, jer se tada lakše oštećuje i čupa. Nepravilnim četkanjem i češljanjem može se izgubiti dosta kose. Posuštite je blago peškirom ili fenom, da bude vlažna, a onda nek se suši na vazduhu na sobnoj temperaturi.
Gubitak kose moguć je i zbog preterane upotrebe šampona. Kad perete kosu koristite šampon samo jednom i u razumnoj količini, jer previše šampona, odstranjuje prirodnu sopstvenu masnoću kose, koja je neophodna. Vlasi postaju krte, lakše pucaju i opadaju.
Redovno farbanje kose vaštačkim farbama može loše da utiče na vašu kosu. Ako već farbate koristite kanu za kosu, ona je prirodna, a osim toga deluje tako da jača kosu u korenu, te sprečava opadanje.
Verovali ili ne stres isto može da utiče na rast kose, zato je korisno opustiti se uz neke vežbe kao što je joga.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!