Kako se rešiti krtica u dvorištu

Šteta koju uzrokuju krtice, na travnjaku ili bašti, sigurno je jedan od problema koji najviše frustrira baštovane. Pratite ove savete za rešavanje problema sa krticama, kako bi mogli uživati u dvorištu bez ovih napasti. Čim primetite uzdignute humke zemlje na površini vašeg travnjaka, znate da imate krtice na placu. Krtice su mali sisari, koji mogu za kratko vreme naneti popriličnu štetu, jer prave tunele ispod zemlje. Uništavaju travnjak i biljke koje sadimo u bašti. Ipak one ne jedu biljke. Postoje i neke pozitivne stvari, jer krtice pomažu tako što jedu štetne insekte i crve dok su tamo u zemlji. Ali ako želite da se rešite krtica u dvorištu pre nego što naprave štetu, evo šta treba da znate.

Šta treba znati o krticama?

Krtice su mali sisari koji se hrane glistama, crvima, insektima i larvama ispod zemlje. Imaju neverovatan metabolizam, pa dnevno mogu da pojedu više od svoje težine. Teško mogu da se vide, jer žive pod zemljom, a retko kad izlaze napolje. Kako izgledaju? Duge su oko 10 centimetara i imaju sivo ili crno baršunasto krzno. Njuška je bez dlake. Opremljene su velikim prednjim nogama, dobro prilagođenim za kopanje. Osim u sezoni parenja u rano proleće, krtice imaju običaj da žive same. To znači da verovatno u više tunela u vašem dvorištu živi samo jedna krtica. Krtica neprestano prave nove tunele i možda neće koristiti isti dva puta. Najaktivnije su u proleće i jesen.

Kako se otarasiti krtica

Nije lako naći pravo rešenje, kako da krtice ne uništavaju travnjak i baštu, a da ih ne ubijemo. Krtica je zakonom zaštićena i u ekološkom smislu ona je korisna životinja. Otrovi za krtice i zamke za krtice koje se stavljaju u tunele postoje, ali njih ne uzimamo u razmatranje, jer ubijaju ove životinje. Tragamo za rešenjem, kako ih oterati, bez ubijanja. Uređaji koji emituju talase visokih frekvencija i zabadaju se u zemlju, po nekim iskustvima i nisu baš pokazali efikasnost. Postoje prirodni repelenti u granulama ili tečni, koji sadrže ricinusovo ulje. Pitanje je u kojoj meri su stvarno delotvorni. U zemlju se mogu stavljati mehaničke metalne barijere, na određen razmak i dubinu. To krticama ograničava mogućnost za pravljenje tunela, jer jednostavno ne mogu da prođu. Ovo je nešto kao podzemna ograda. Ali postavljanje ovakvih barijera iziskuje dodatna ulaganja. Po nekim izvorima humke treba odgrnuti i u rupe zabosti prazne flaše. Pri tom strujanje vazduha kroz tunele i flaše proizvodi određen zvuk koji krtice tera iz dvorišta. Nabavka psa ili mačke koji se slobodno kreću po drorištu, može biti od koristi, jer krtica oseti njihovo prisustvo i napušta teren. Lovački psi niskog rasta koji vole jamarenje, imaju to urođeno, tako da love i krtice. Krtice brzo napuštaju teren.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!