KAKO OČISTITI ORGANIZAM OD PARAZITA DOK NIJE KASNO

Parazit je organizam koji se hrani na račun drugog oraganizma, domaćina u dužem vremenskom periodu. Neprijatno je samo i pomisliti, da bi neki organizam mogao da parazitira u našem telu. Posledice prisustva parazita po domaćina mogu da variraju, od manjih promena u ponašanju, do očitih promena u tkivima, pa i smrti u nekim slučajevima. Paraziti mogu biti na površini odnosno koži ili unutar tela. Najpoznatiji paraziti su krpelj, šugarac, pijavica, čovječja glista, pantljičara, ali naravno ima i drugih manje poznatih. Paraziti se mogu nastaniti u crevima, ako pijemo kontaminiranu vodu ili jedemo hranu na kojoj su prisutni. U nekim delovima sveta gde higijena nije na visokom nivou infekcije parazitima  creva, krvotoka i celog tela, pa čak i mozga, su česta pojava. Ali paraziti nisu problem samo u nerazvijenim zemljama.

Kako protiv parazita

Kao prvo, higijena je jako bitna kao preventiva. Da se usredsredimo na ove parazite koji ulaze unutar organizma. Redovno pranje ruku je važno, to smo učili još u detinjstvu, ali stalno treba ponavljati. Važno je i voditi računa šta jedemo i pijemo. Ako kupujete meso, kupujte samo ono koje je pregledano, jer i meso može biti zaraženo. Nije voda sa svakog izvora voda za piće. Budite oprezni.
Ako su ipak paraziti u telu, postoje lekovi, a postoje i prirodna sredstva za njihivo čišćenje.
Danas se sve češće preporučuje antiparazitni program, jer paraziti mogu biti prisutni u telu, a da toga nismo ni svesni. Postoje neke metode za utvrđivanje prisustva parazita u organizmu, ali i mišljenja da treba uraditi čišćenje organizma preventivno bar jednom godišnje. Mi se sada nećemo baviti antiparazinim programima za čišćenje, ali ćemo vam predstaviti biljke koje su dobre za čišćenje organizma od parazita.

Kora nara

Malo ko upotrebljava koru nara, a dobra je upravo za ovu namenu. Čaj od kore nara se koristi za čišćenje od crevnih parazita i kod dijareje. Kora nara se suši, pa se koristi. Jedna kašičica usitnjene suve kore nara se prelije sa 2 dl ključale vode. Ostaviti 15 minuta pa procediti. Piju se 2 šolje na dan i tako maksimalno do 2 nedelje.

Crni orah

Crni orah se često pominje kao sastojak antiparazitnih proizvoda. Zbog svojih posebnih sastojaka, crni orah poseduje jako delovanje protiv parazita. Sastojak juglon koji je prisutan čisti organizam na bezopasan način i preporučuje se za čišćenje organizma jednom godišnje. Crni orah se najčešće koristi u obliku kapi odnosno tinkture. Tinktura crnog oraha je verovatno najčešće upotrebljavan lek protiv parazita, mada se u narodnoj medicini koristi i tinktura običnog oraha kao sredstvo protiv glista.

Pelin

Ova dobro poznata lekovita biljka, višestrukog pozitivnog uticaja na čoveka, takođe poseduje i antiparazitna svojstva. Pelin je poznat kao toksičan za parazite. U čišćenju tela od parazita najčešće se koristi pelin u kombinacji sa crnim orahom i karanfilićem.

Karanfilić

Karanfilić je jeftin začin koji ima i medicinsku upotrebu. U narodnoj medicini je poznat kao ubica parazita. Uspešno čisti parazite u probavnom traktu. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdelotvornijih metoda čišćenja celog organizma.

Divlji origano

Divlji origano je ima širok spektar lekovitog delovanja na organizam, a između ostalog je odličan i protiv parazita. Posebno se koristi protiv parazita u stolici i crevima. Divlji origano je dostupan u vidu ulja od divljeg origana, a može se praviti i piti čaj od divljeg origana.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!