Kako napraviti domaći puter od badema recept

Ako kupujete puter od badema u prodavnici, to može biti jako skupo, zato evo kako napraviti jeftiniji bademov puter kod kuće. Za recept trebaće vam bademi, procesor za hranu i malo vremena. Nije loše imati teglu ovog namaza, jer se može iskoristiti da se na brzinu spremi užina ili doručak. Deca ga vole, a zdrav je.
Kad je u pitanju maslac od badema cena nije jedini problem, već kad pravite domaći onda imate i kontrolu nad kvalitetom vašeg sopstvenog proizvoda.

Bademov puter priprema

Kao prvo bademe treba da stavimo u rernu da se zagreju, oko 15 minuta na 150 stepeni. Poenta je da se ulja koja badem u sebi poseduje, brže oslobađaju. Kada su bademi topli na dodir izvadite ih napolje. Dodajte bademe u vaš procesor hrane. Vodite računa o količini, koju će moći odjednom da obradi. Sigurno će biti potrebno više tura. Probajte sa količinom od 2-3 šolje badema. Mogu se koristiti sirovi ili pečeni bademi. A to zavisi i od veličine uređaja. Mašina treba da bude dovoljno jaka, jer i bademi su tvrdi. Blender je više za tečnu hranu, a procesor za čvrstu, što nam baš sada treba. Nakon par minuta rada, trebalo bi da skinete ono što se nakupilo na stranama vašeg uređaja, pa onda ponovo nastavite miksovanje. Nakon rada od 10 minuta počećete da primećujete promene, gde od badema u procesoru hrane polako nastaje domaći puter od badema. A za konačni završetak procesa i dobijanje bademovog putera možda će biti potrebno čitavih 20 minuta rada procesora. Potrebno je zaista malo strpljenja, ali nemojte odustajati. Da bi se čitav proces ubrzao ili ako nemate tako jak uređaj da bademe obrađujete na suvo, može se dodati kašika maslinovog ulja. A na kraju zasluženo dobijamo kvalitetan proizvod. Možete ga čuvati u tegli u frižideru.

Upotreba i vrednost

Upotreba je laka. Namaz iz tegle se maže na hleb, kao i slični namazi, samo što je ovaj veoma zdrav i koristan. Ređe se dodaje u neke recepte, ali može se koristiti za slatke i slane. Badem je odličan izvor vitamina E, te minerala magnezijuma, kalcijuma i gvožđa. Badem ima i dosta belančevina. Sadrži nezasićene masne kiseline i to 90% od ukupnih masti, koje pomažu protiv holesterola, pa time štiti srce i krvne sudove. Bez glutena je. Puter od badema u 100 g ima 584 kalorije, pa ga treba konzumirati umereno.

Bademov puter cena i gde kupiti

Ako nemate uslove ili vreme za pravljenje i ipak se odlučite da kupite ovaj namaz, možete ga pronaći pod nazivom bademov puter ili maslac od badema. A gde kupiti? Ima da se nađe u zdravoj hrani, megamarketima ili da se poruči preko interneta. Cena je oko 500 dinara za 200 grama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!