Šta je koprivnjača uzroci kako se leči kod dece i odraslih

Koprivnjača je jedna od čestih alergijskih pojava. Medicinski se naziva urtikarija (urticaria). Može da se javi koprivnjača kod dece i kod odraslih. Manifestuje se crvenilom po koži, koje liči na reakciju kože prilikom žarenja koprive, stoga je jasno zašto se naziva koprivnjača. Ovo crvenilo na koži je jedna od karakteristika, a zahvaćena mesta su izdignuta iznad površine kože. Ponekad su prisutni mali beli plikovi. Uvek svrbi, a nekad je to nepodnošljivo. To su neki osnovni simptomi koprivnjače. Ko je ima jedva čeka da prođe, a može da traje i više dana, pa je logično pitanje koje se nameće, kako se leči koprivnjača.

Uzroci nastanka koprivnjače

Kada je u pitanju koprivnjača uzroci nastanka su u hrani koju jedemo, piću koje pijemo ili uzrok može biti neki lek. Zapravo neki alergen koji se unese u organizam je pravi uzrok koprivnjače. Moguće da je uzrok inhalacioni alergen kao što je polen ili prašina. Ređe se javlja usled uboda insekta kao što su pčela, osa ili stršljen. Retko alergen može biti hladnoća, sunce ili kontakt sa nekim materijalima. Kod nekih ljudi može da se javi kao reakcija na pritiskanje kože ili zbog sopstvenog znoja. Posebno su zabrinuti roditelji kada se javi koprivnjača kod dece. Ali treba znati da izgled promena i obim zahvaćenosti kože nije ono što ukazuje na ozbiljnost alergijske reakcije. Manje je važno to što puno svrbi i izgleda ružno, a više je bitno da dete čisto diše i nema probleme u grlu (oticanje ždrela), jer to bi moglo da znači ozbiljniju alergijsku reakciju. Na sreću to je retko. Koprivnjača može biti akutna i hronična. Hronična traje duže od 6 nedelja. U velikom broju slučajeva se ne otkrije tačno koji je alergen u pitanju.

Lečenje koprivnjače

Kako se rešiti koprivnjače? Kada se pojavi urtikarija ide se lekaru. Ne brinite koprivnjača se ne prenosi sa osobe na osobu. Pošto lekar konstatuje da je u pitanju alergija, za lečenje alergije se uglavnom daje lek antihistaminik. To može biti na primer Presing. A šta ćemo sa promenama na koži. Ako nam je poznato koji je alergen za njih zaslužan, treba ga izbegavati. Ove promene na koži, koje zovemo koprivnjača ili urtikarija mogu da traju više dana, a ponekad i duži vremenski period. Zbog toga ne treba paničiti. Promene čak mogu povremeno da se javljaju na koži i da se gube. To je zato što je alergen još prisutan i treba vremena da isčezne iz organizma.

Prirodno lečenje koprivnjače – dijeta za koprivnjaču

Kod odraslih, a posebno kod dece koprivnjača može biti povezana sa lošom i jednoličnom ishranom. Previše konzervirane hrane, slatkiša, prerađevina ( aditiva, veštačkih boja, konzervansa) i masnoća životinjskog porekla može biti razlog. Nosioci alergena su neke namirnice životinjskog porekla, meso, jaja, mleko, riba. Zato se preporučuje promena ishrane, odnosno dijeta za koprivnjaču. Ova dijeta se praktično sastoji  od izbegavanja namirnica koje sadrže proteine, jer proteini transportuju alergen do kože. Treba jesti više kuvano povrće i biljna ulja. Alergen treba što pre izbaciti iz organizma da svrab i crvenilo kože brzo prestanu. Zato se prvi dan preporučuje piti samo čaj i puno vode. Time se izbacuju iz tela proizvodi koji izazivaju alergijsku reakciju. Drugi dan jesti treba dvopek i pirinač. Treći dan jedite bareni krompir. Tek četvrti dan uzmite malo kuvanog mesa sa šargarepom i krompirom uz salatu. Tek nakon sedam dana ponovo mogu da se uvedu mlečni proizvodi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!