Upala debelog creva ulcerozni kolitis

debelo crevoKolitis je upala debelog creva, a može biti ulcerozni kolitis, infektivni, mikroskopski, ishemijski kolitis i drugi.  Razlikuju se po uzroku nastanka i kliničkoj slici. Debelo crevo je sastavni deo organa za varenje, nalazi se u trbušnoj duplji i jasno je koliko je važno za čoveka. Upala debelog creva, za onoga ko je ima, utiče na kvalitet života, pa treba da vidimo šta možemo da uradimo da ga poboljšamo. Odlazak kod lekara, dijagnoza, lečenje, dijeta i biljni čajevi su nam na raspolaganju.
Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je zapaljenje debelog creva, a uzrok mu nije sasvim jasan. Pretpostavka je da genetski faktor ima svoju ulogu. Ulcerozni kolitis je autoimuna bolest, gde imunitet organizma napada debelo crevo i izaziva upalu. Ugrožena je sluzokoža debelog creva, a bolest najčešće napada rektum i distalni deo debelog creva. Spada u inflamatorne bolesti creva, kao i Kronova bolest. Simptomi ulceroznog kolitisa obuhvataju bolove u stomaku i pražnjanje creva uz proliv i pojavu krvi u stolici. Čim se pojavi krv u stolici, odmah se treba javiti lekaru. Težina same bolesti nije ista i varira od osobe do osobe. Nezahvalno je prognozirati tok bolesti na duže staze. Smatra se da je ova bolest česta kod bivših pušača. Hronični ulcerozni kolitis znači i veći rizik za dobijanje raka debelog creva.
Ulcerozni kolitis je sličan kao Kronova bolest, ali on napada samo debelo crevo, a Kronova bolest može da se proširi i na tanko i ceo gastrointestinalni trakt. U nekim slučajevima kod ulceroznog kolitisa se savetuje i hirurško rešenje.

Infektivni kolitis

Infektivni kolitis podrazumeva upalu debelog creva zbog infekcije bakterijama ili virusima. Najčešće se ovakve infekcije dešavaju zbog trovanja pokvarenom hranom i prljavom vodom. Dešava se infekcija bakterijama kao što su Šigela, Salmonela, Ešerihija koli i druge. Treba voditi računa šta i gde jedemo, kakvu vodu pijemo i gde se kupamo. Klinička slika može biti takva da imamo krvave prolive, dehidraciju i visoku temperaturu. Odlazak kod doktora je obavezan.

Ishemijski kolitis

Ishemijski kolitis podrazumva nastanak upale debelog creva zbog slabog dotoka krvi, slabe prokrvljenosti. Suženje arterija i krvnih sudova može dovesti do slabog snabdevanja debelog creva sa krvlju i ono onda ne može normalno da obavlja svoju funkciju i tako dolazi do upale debelog creva. Uzrok može biti arteroskleroza. Ishemija ili nedostatak snabdevanja sa krvi može da izazove bol, temperaturu i krvavo pražnjenje creva.

Mikroskopski kolitis

Mikroskopski kolitis je upala debelog creva čiji je uzrok nepoznat. Najčešće se javlja kod starijih žena. Bolest se ispoljava hroničnim prolivom bez krvi, gubitkom telesne težine, bolovima u stomaku.

Lečenje kolitisa

Radi dijagnoze i lečenja, treba se obratiti lekaru, naročito je to važno, ukoliko se primeti krv u stolici. Inače je moguća anemija i druge posledice. Uz redovno medicinsko lečenje, dobro bi bilo primeniti odgovarajuću dijetu i naravno uz upotrebu biljnih čajeva za smirivanje upale debelog creva.

Prirodno lečenje kolitisa biljkama i čajevima

Kolitis može da se leči i prirodnim putem odnosno lekovitim biljkama i čajevima. Pa čak i ako se ne izleči, biljke će značajno doprineti da se simptomi bolesti ublaže i da oboleli oseti olakšanje. U ishrani se preporučuje prirodni ceđeni sok od šargarepe koji je izuzetno koristan za creva. Laneno seme i ulje u umerenim količinama deluju antikancerogeno. Biljke za kolitis, prolive i krvave stolice su kantarion, kamilica, list kupine, srčenjak ili trava od srdobolje (Polygonum bistorta L.), steža (Potentilla anserina L.), rusomača, trava iva. Mogu se koristiti pojedinačno čajevi od ovih biljaka, a može i mešavina.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Upala debelog creva ulcerozni kolitis“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!