Voda od belog luka čini čuda za imunitet, a tek klice belog luka…

Dobro nam je poznato dejstvo belog luka, na jačanje imuniteta, protiv bakterija, virusa i gljivica. Zatim, beli luk snižava masnoće u krvi, kao i visok krvni pritisak. Periodično ga treba uzimati zarad dobrog imuniteta i sveopšteg zdravlja organizma. Svež je najbolji, ali ima ta otežavajuća okolnost, što kao takav teško pada na stomak i ima po mnogima neprijatan miris. Otkrivamo neke pametne načine kako koristiti beli luk.

Voda od belog luka

Voda od belog luka čini čuda za organizam. Kao prvo belolučana voda pojačava imunitet, zatim dobro čisti organizam od toksina i preventivno deluje protiv prehlade. Kako da napravite vodu od belog luka? Očistite jedan čen belog luka i presecite ga uzdužno. Ubacite u čašu vode, poklopite tanjirićem i držite tako do 24 sata. Za to vreme će voda iz belog luka da izvuče korisne sastojke. Vodu popijte, a polutke čena koji su natopljeni vodom sačuvajte. Pijte ovo bar 7 dana tokom jednog meseca. Kad popijete čašu ove vode, odmah pripremite novu turu.

Klice belog luka

Proklijali beli luk, u odnosu na običan sirovi, deluje još bolje kao antioksidans. Pojačava imunitet, deluje protivupalno, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i ima sposobnost da ubija ćelije raka. Sastojak alicin koji se tu nalzi, bogat je sumporom i deluje ubitačno na viruse, bakterije, gljivice i parazite. Neke biljke kao na primer krompir, ne valja jesti kad proklijaju. To je zato, jer oslobađaju opasne materije, koje mogu da ugroze zdravlje, ali ovo nije slučaj sa belim lukom. Beli luk je još zdraviji kad proklija. Klijanjem on tek dobija pravu vrednost. Postaje zreo i tad sadrži najviše minerala i hranjivih sastojaka. Naučnici iz Koreje su utvrdili da proklijali beli luk ima još veću antioksidantnu aktivnost i vrednost. Prema tome koristite beli luk i omogućite mu da proklija u vašoj kuhinji, a evo i kako. Polovine čena koje su vam ostale iz vode od belog luka, odmah stavite na tanjirić i poklopite čašom. Uslovi su kao u stakleniku i beli luk će vrlo brzo da proklija. Primetićete da će se iz njega razviti zelene klice belog luka. Proklijali beli luk pomešajte sa hranom koju jedete, a najbolje ga je tako svežeg dodati u salate.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!