Samo potopite noge u vodu 15 minuta pre spavanja i bićete iznenađeni rezultatima

Ovo je običaj koji su negovali i redovno praktikovali naši preci. Oni su znali zašto je to dobro. Nekako sa novim stilom života, gde svi jure i žure, taj običaj se na žalost izgubio. Svi se na brzinu istuširaju i legnu u krevet. Međutim sipati toplu vodu u lavor i pokiseliti noge (što bi stari rekli), je zapravo odlična zdrava navika.

Topla kupka za stopala

Nakon napornog dana provedenog na nogama, sedamo u fotelju i potrebna nam je relaksacija. Najbolje negde pre spavanja, da napunite lavor sa toplom vodom, nikako vrućom,  i potopite noge. Držite noge u lavoru dok se voda ne ohladi, bar 15 minuta. Po želji možete da koristite sapun, morsku so ili u vodu mogu da se dodaju mirišljave soli za relaksaciju, eterična ulja, sirće, soda bikarbona i drugi sastojci, u zavisnosti šta kome treba i prija. Zatim izvadite noge iz lavora i obrišite peškirom. Koristite ovo svakodnevno i neka to postane vaša rutina. Prednosti ove zdrave navike uključuju oslobađanje tela od nakupljenog umora tokom dana, detoksikaciju, zatim oslobađanje napetosti i stresa, ublažava bolove u mišićima i opušta ih, poboljšava raspoloženje i relaksira organizam, pa tako omogućava da lakše utonete u san.

Hladna kupka za stopala

Doktor Sergej Bubnovski čuveni ruski specijalista za kineziterapiju preporučuje držanje nogu 15 minuta u vodi, ali u hladnoj vodi. Ključ je u hladnoj vodi, kaže doktor. Kad dođete kući nakon posla, napunite lavor hladnom vodom i držite noge u njemu 15 minuta. Nakon toga posušite stopala, obujte vunene čarape i uživajte u toploti. Svakodnevno ponavljanje ove metode utiče na jačanje imuniteta. Interesantno je da ovaj doktor kaže da ne bi trebalo da budete zabrinuti zbog hladne vode, čak i ako ste prehlađeni. On tvrdi da ova metoda može samo da bude od koristi, a nikako ne može da škodi.

Iskustva

Da li ste vi probali toplu ili hladnu kupku za stopala i kakva su vam iskustva?

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!