Idealna težina u odnosu na visinu

idealnoIdealna težina u odnosu na visinu je ono čemu svi stremimo. Postoje dva bitna razloga zašto tako i treba da bude. Jedan razlog je taj što nam je važno da lepo izgledamo, a drugi, još važniji razlog je da budemo zdravi. Zdravlje u velikoj meri zavisi od telesne težine u odnosu na visinu. Niko ne kaže da svaki čovek mora da ima idealne proporcije, ali o ovome ipak treba voditi računa, da bi se dobro osećali u svojoj koži

Dijagram idealne težine

Nađite tačku na dijagramu na kojoj se spajaju vaša visina i težina i znaćete da li je vaša težina idealna u odnosu na visinu ili nije. Ako je ta tačka na beloj podlozi vi ste neuhranjeni. Ukoliko je tačka na žutoj podlozi to je normalna, odnosno idealna težina. Kad je tačka na narandžastoj podlozi to je već prekomerna težina. Ako je na crvenoj to je gojaznost, a ako je na tamnijoj crvenoj to je veoma gojazno. Na osnovu ovoga, možete znati koliko treba oslabiti ili koliko se treba udebljati.

tezina

Šta treba preduzeti?

Potpune krajnosti nisu dobre iz zdravstvenih razloga i onda se treba obratiti lekaru, nutricionisti, dijetetičaru za pomoć.
Ponekad se dešava da su deca u razvoju dosta visoka, a da težina to ne prati, pa im je težina ispod idealne, što ne mora biti razlog za brigu. Kad deca prestanu da rastu, onda i težina dođe na svoje. Gojaznost kod dece predstavlja danas mnogo alarmantniji problem i može biti znak da se loše hrane i da su neaktivna.
Ako je vaša težina veća od idealne, preispitajte sami sebe. Kakve su vam navike, šta jedete i koliko se krećete. Više svežeg voća i povrća, a manje industrijskih pakovanih prozvoda u ishrani biće od pomoći. Sportsko rekreativne aktivnosti ili obične duge šetnje uz adekvatnu ishranu, mogu doprineti da težinu vratite u idealne okvire. Najgore je sedeti veći deo dana i grickati nešto.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!