Kokice kalorije, da li kokice goje?

kokice

Kokice su jedna od omiljenih grickalica. Vole ih naročito deca, ali i odrasli. Mnogi od nas posebno vole da grickaju kokice gledajući film kod kuće ili u bioskopu. Isto tako su omiljene ljubiteljima sportskih događaja na utakmicama, kao i pored malih ekrana. Postoji neko pravilo, da kada je napeto, volimo da grickamo kokice. Dobro se slažu uz pivo. Kokice mogu da se kupe, kao već gotove, a mogu da se prave kod kuće. Pripremaju se od žitarice kukuruza kokičara, koji se uzgaja baš za tu namenu. Grickanje kokica za mnoge predstavlja naviku. Postavljaju se pitanja da li je to loša navika, da li kokice goje, koliko su zdrave i koliko imaju kalorija?

Da li su zdrave kokice?

Za kokice se može reći da su jedna od boljih grickalica. Kokice pripremljene na vrelom vazduhu, bez dodataka imaju 382 kcal na 100 grama. Koliko kalorija će kokice imati zavisiti i od načina pripreme. Normalno da kokice pravljene sa puterom ili sirom imaju više kalorija, ali ako se pripremaju sa nekom kapljicom ulja i vrlo malo soli, to je sasvim ok. Prema tome kokice ne goje, ako nema dodataka. Neki ih čak koriste u okviru dijete.
Svi oni koji vole kokice mogu da ih grickaju, samo sa što manje soli i bez masnoće. Dobro je i to što kokice ne sadrže šećer, a bogate su dijetetskim vlaknima i antioksidantima polifenolima. Kokice sadrže vitamine B1, B2 i minerale kalcijum, fosfor i gvožđe.
Međutim, ipak treba obratiti pažnju na dodatke. Problem su so i ulje, a te dve namirnice se koriste pri pravljenju kokica. Slane kokice su možda ukusnije, ali poznato je da so treba koristiti veoma umereno, iz više razloga. Preslano je opasno za želudac, bubrege i pritisak. Zato se preporučuje da kokice pravite kod kuće, sa vrlo malo soli i nekoliko kapi ulja ili bez. Koliko će tada biti ukusne, pitanje je, ali svakako slane kokice kakve ih mnogi vole nisu preporučljive. Ako su sa malo soli nedovoljno ukusne, probajte ih začiniti mlevenom paprikom, origanom, belim lukom u prahu i sl.
Kokice se mogu jesti u svako doba dana, ali najbolje između obroka kao užina.Ne traba ih davati maloj deci zbog rizika da se uguše.

Kako napraviti kokice kod kuće

Kokice mogu da se naprave u aparatu za kokice na vrelom vazduhu, u mikrotalasnoj pećnici i po starinski u poklopljenoj šerpi ili loncu. Zrno kukuruza puca kad se dostigne odgovarajuća temperatura i tako nastaje kokica.
Stavite u lonac ili veću šerpu kukuruz kokičar, samo da pokrije dno. Staviti nekoliko kapi ulja i prstohvat soli. Poklopiti i staviti na ringlu na jaču temperaturu. Kad počnu pucati povremeno treba protresti lonac. Kad je gotovo sa pucanjem i otvorite poklopac biće pun lonac kokica.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!