Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

cirČir na želucu, kao i čir na dvanaestopalačnom crevu, nastaju usled oštećenja sluzokože. Za lečenje čira se preporučuje upotreba čajeva i dijeta. Čir može nastati iz više razloga, a usled narušene ravnoteže između korisnih i štetnih činilaca u organima za varenje. Ovi štetni faktori mogu uzrokovati višak kiseline u želudcu. U želucu je i inače kisela sredina, ali može da se luči previše kiseline ili jednostavno da njen sastav nije takav kakav bi trebao biti, pa umesto da služi svrsi, odnosno varenju hrane, ona narušava sluzokožu i tako prouzrokuje zapaljenje sluzokože gastritis i oštećenje sluzokože čir. Smatra se da je  jedan od dominantnih štetnih faktora zbog kojih se dobija čir na želucu, a još više čir na dvanaestopalačnom crevu, bakterija Helicobacter pylori. Stres svakako može biti jedan bitan faktor koji utiče na nastanak čira. Poznato je da neki ljudi na stresne situacije ’’reaguju želucem’’. Rizik za dobijanje čira je veći kod osoba koje imaju loše navike u ishrani u smislu neredovnosti obroka i konzumiranja brze hrane. Upotreba gaziranih napitaka, kafe i posebno cigareta imaju uticaj na razvoj bolesti i na sporije izlečenje. Alkohol isto tako nije preporučljiv. Ne isključuje se ni genetski faktor, tako da neko može da ima predispozicije. Veći rizik za dobijanje čira na želucu imaju osobe preko 40 godina. Čir je prečnika najmanje pola centimetra i veći.

Čir na želucu simptomi

– ravnomerno raspoređen tup bol u predelu želuca, posebno nakon jela
– podrigivanje i nadimanje
– muka i povraćanje
– loš apetit i mršavljenje
– crna stolica, krvarenje

Čir na dvanaestopalačnom crevu simptomi

– bol kad je želudac prazan i nekoliko sati nakon jela
– gorušica
– muka i povraćanje
– krvarenje

Simptomi su prilično slični. Najveća razlika je da je bol kod čira na želucu nakon jela, a kod čira na dvanaestopalačnom crevu jedan sat ili više sati nakon jela. Ne moraju svi ovi simptomi da se ispolje, mogu samo neki od njih.

Lečenje čira

U svakom slučaju se savetuje odlazak kod lekara, kao prvo radi dijagnoze. Ako je u pitanju čir treba da dobijete preporuku o načinu ishrane. Podrazimeva se da će biti potrebna dijeta za čir. Trebalo bi izbegavati sve ono što je u gornjem delu teksta navedeno kao rizično, za jelo i piće. Prženo, masno, slatko, slano i začinjeno neće vam prijati ukoliko imate čir. Generalno sveže i kuvano povrće (posebno je za čir dobar kupus i šargarepa), žitarice, poneko voće i biljni čajevi će vam prijati.
Lečenje čira lekovima po zvaničnoj medicini, ne isključuje upotrebu lekovitog bilja u vidu čajeva, kojih za ovu namenu ima zaista mnogo. Obično se koriste čajne mešavine u kojima se nalazi više lekovitih biljaka koje deluju slično na isti problem. U raznim mešavinama se upotrebljavaju pelin, lincura, kičica, kantarion, neven, petrovac, gavez, majčina dušica, hajdučka trava, sladić, iđirot, kamilica, bokvica i druge.

Čaj za čir na želucu

Pomešajte sledeće biljne čajeve u podjednakoj količini:
Kantarion, kamilica cvet, bokvica list, troskot, sladić koren, hajdučka trava, matičnjak
Veliku kašiku ove čajne mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti 1 h. Procediti i piti pre jela. Treba uzimati čaj 3  puta na dan, pre svakog jela.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!