Sok od zelenog žita ječma i pšenice

zeleno zito

Sok od zelenog žita, pre svega ječma i pšenice, može se koristiti u svakodnevnoj ishrani, kao dopuna postojećim obrocima. Mladi listići zelenog žita, u tom stadijumu razvoja, predstavljaju pravo bogatstvo vitamina i minerala. Iako će mnogi reći, da je to kao trava, ovo je idealna hrana za čoveka. I mnoge životinje, koje su biljojedi prosto obožavaju mlade izdanke zelenog žita, koji za njih predstavljaju pravu poslasticu. To nije nimalo slučajno.

Upotreba zelenog žita u ishrani

Poznato je da se kod kuće, od klica može dobiti zeleno žito, koje izgleda kao engleska trava. Ovo žito može da se seče makazama i koristi u ishrani kao salata. Isto tako može da se stavi u blender i razmuti sa vodom. Dobićete zeleni sok.
Vrlo pogodno je koristiti dehidrirane zelene listove žita, koji se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, u obliku zelenog praha. Dovoljno je jednu kašiku razmutiti u čaši hladne vode i dobija se vredan zeleni napitak. Ukus ovakvog soka je sličan ukusu blitve ili spanaća. Moguće je da vam se neće dopasti, ali je dakako dragocen.

Šta je to toliko dobro u mladom zelenom žitu

Osnovna vrednost ovog zelenog žita je hlorofil. Mladi zeleni izdanci ječma i pšenice su izuzetno bogati hlorofilom. Može se uporediti sa hemoglobinom u čovekovoj krvi. Tu su i drugi važni sastojci , posebno vitamini B kompleksa, C vitamin, E vitamin, oko 20 aminokiselina, enzimi, antioksidansi i minerali. Značajne su količine gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala.

Zašto je dobro piti sok od zelenog žita

Osim što ćete upotrebom ovog soka, omogućiti da organizam dobije značajne količine vitamina i minerala, ovaj sok deluje na bolje varenje i normalizovanje ph vrednosti u organizmu. Danas mnogi imaju problema sa kiselinom, koja nastaje zbog nepravilne ishrane, gde dominiraju šećer i ostala industrijski prerađena hrana. Kisela sredina je pogodna za razvoj bolesti kao što su heliko bakterija i čir na želudcu, kandida, kancer i mnoge druge bolesti. Ovaj sok je blago bazan i ne predstavlja nikakvo opterećenje za želudac. Sok je odličan za vitalnost, mogu ga piti i mladi i stari. Pogodan je u ishrani dijabetičara. Odlično deluje na čišćenje organizma, popravljanje krvne slike, protiv alergija, te na lepšu kožu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!