Sadnja jagoda u proleće leto i jesen

jagodaSadnja jagoda može se obaviti u proleće i u jesen. Isto tako u leto mogu da se sade jagode, ali primanje i napredovanje zna biti znatno teže, zbog vrućine. Sadnice jagoda se nazivaju živići. Ako se živići sade u proleće kada su još niske temperature, a vlažnost zemljišta dobra, onda se razvija jaka biljka, koja brzo napreduje i daje veliki prinos. Kada se jagoda sadi u tako pogodnim vremenskiom uslovima, onda i primanje živića  može biti stoprocentno. Zato je za uzgoj jagoda, sadnja jagoda u proleće dobra, kad pomislimo na isplativost sadnje jagoda, za nekog ko se bavi proizvodnjom. Sadnja jagoda u jesen može biti dobra, ali u slučaju ranih mrazeva, mnogi živići kojima koren nije stigao da se dobro razvije, mogu biti izgubljeni. Stručnjaci se ne slažu kad je u pitanju sadnja jagoda, da li je bolje saditi u proleće, leto ili jesen. Kako vidimo mnogo toga zavisi od klimatskih uslova, tako da kod sadnje jagoda na otvorenom, rizik da se određen procenat sadnica neće primiti ili neće dobro napredovati, uvek postoji.

Uzgoj jagoda

Postoji veliki izbor, kad su sorte jagode u pitanju. Popularne su stalnorađajuće jagode sa krupnim sočnim plodovima, koje imaju produžen period sazrevanja. Zemljište treba biti plodno i rastresito. Formiraju se gredice. Ako se sade u proleće, u jesen je trebalo baciti stajnjak. U proleće obradom zemljišta, stajnjak sa površine ide dublje u zemlju. Kasnije tokom vegetacije se mogu koristiti i mineralna đubriva. Jagode se sade u redove i kućice. Preporučuje se u redove. Međuredno rastojanje je 70 cm, a razmak između biljaka u redu je 40 cm. Kada smo nabavili sadnice jagoda (živiće), onda se pregleda svaka, uklanjaju se suvi listovi i odsecaju se vrhovi korenja. Jagode se sade u pripremljene jamice. Učvrste se i dobro zaliju vodom. U periodu vegetacije jagode redovno treba zalevati, specijalno u vreme cvetanja i formiranja plodova. Važno je i pleviti korov, jer jagodama odnosi hranjive sastojke. Plodovi se beru kada su sasvim zreli, ujutro i uveče. Jagode se lako šire i rasađuju. Kad prođe period berbe, novonastali izdanci se rasađuju ili se uklanjaju. Jagode dosta dobro podnose zimu, pa mogu više godina da opstanu. Ipak nakon 4 godine se radi obnavljanje nasada jagoda.
Za uzgoj jagoda nije loše obezbediti folije, a neko više voli malč u vidu kore drveta ili slame. Uloga folija je višestruka. Kao prvo, onda nema korova. Kao drugo donekle zadržavaju vlagu i toplotu. I kao treće, pošto jagode tako rastu da ponekad plodovi dodiruju zemlju i trunu, na ovaj način se i to sprečava, te to neće uticati na prinos. Treba razmisliti i o navodnjavanju kap po kap.

Omiljeno voće

Zahvaljujući unapređenom sortimentu, sveže domaće jagode su dostupne dobar deo godine, od proleća do jeseni. U tom periodu pijace su dobro snabdevene jagodama. Mnogim ljudima su jagode omiljeno voće. I zaista osvežavaju i pune su vitamina. Najčešće se jagode jedu u svežem stanju i tako su neprevaziđene, mada neko voli da popije i sok od jagoda.

uzgoj jagoda

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!