Med od vrijeska

vrijesakVrijesak je poznata lekovita, a isto tako i medonosna biljka, pa se od nje dobija fini med od vrijeska. Pčele vole vrijesak, koji s kraja leta, a početkom jeseni predstavlja za njih bogatu pašu. Ovako dobra jesenja paša za pčele, znači i da će lakše da prezime, pa pčelari veoma cene ovu biljku latinskog naziva Satureja montana.

Medonosna biljka vrijesak

Smatra se da je vrijesak jedna od najpoznatijih medonostnih biljaka. Vrijesak raste i u našim krajevima. Postoje različiti varijeteti u okviru iste biljke. Ima ga u Hercegovini, u primorju, u Srbiji. Od ove biljke se pravi čaj, a pošto raste i na planini Rtanj, zove se rtanjski čaj. Isto se tako koristi u nekim krajevima kao začinska biljka. Negde s kraja leta, u avgustu mesecu, vrijesak cveta. To su bujni grmići sa mirisnim cvetovima ružičaste, plavičaste ili bele boje. Najbujniji su nakon kišnih perioda. Specifičnost je u tome što je vrijesak u cvetu, kada su druge medonosne biljke već prestale da cvetaju. U tom periodu godine nema baš mnogo izbora. Nije vrjesak tako bujan i rascvetao svake godine, ali kad je godina dobra za vrijesak, tada je dobra i za pčele. Onda je prezimljavanje obezbeđeno, a pčelinja društva su zdrava, kada je na zalihama med od vrijeska.

Zašto je dobar med od vrijeska

Med od vrijeska je intenzivnog mirisa i žute boje, nekad tamniji, a nekad svetliji. Prijatnog je ukusa, pa ga vole i stari i mladi. Vrijeskov med poseduje izvesna lekovita svojstva. Lekovit je za reumatska oboljenja i bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Pomaže kod kašlja i to ponajbolje, ako se kombinuje sa čajem od vrijeska. Naravno med se sipa samo u prohlađen čaj. Iako se upotrebljava za sve vrste kašlja, najbolji je za pušače. Veruje se da je vrijesak afrodizijak, pa tako i med od vrijeska ima ova svojstva. Med će uobičajno kristalizirati nakon izvesnog vremena, ali to je sasvim normalna pojava.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!