Rtanjski čaj od vrijeska dejstvo

cubarRtanjski čaj ili čaj od vrijeska je čaj od biljke koja se još naziva planinski čubar, a latinski Satureja montana. Vrijesak je još naziv i za primorski čubar ili latinski Satureja hortensis, ali obe ove biljke su vrlo slične po svom sastavu i dejstvu. Hemijski sastav vrijeska se može razlikovati u zavisnosti od klime i geografskog područja na kome raste. Biljka se upotrebljava kao začin i za čaj. Rtanjski čaj je dobio naziv po planini Rtanj. Tu je prvi put nađena ova biljka i tu raste veoma kvalitetan vrijsak za čaj. Mnogi ljudi misle da je rtanjski čaj mešavina više biljaka, ali nije, to je samo Satureja montana. Vrijesak je u prirodi sve ređi, jer su resursi smanjeni, pa je vrsta zaštićena zakonom.

Karakteristike vrijeska

Biljka raste u obliku žbuna i dostiže visinu do 40 cm. Cvetovi su beli, roze ili ljubičasti, prijatnog mirisa. Lekovit je i koristi se nadzemni deo biljke prilikom cvetanja, a sakupljaju se obično cvetni vrhovi. Vrijesak cveta tokom leta. U upotrebi je kao čaj ili kao začin u vidu praha, kojim se posipaju jača jela, meso i riba.

Rtanjski čaj priprema i dejstvo

Priprema rtanjskog čaja je jednostavna. Velika kašika čaja se prelije sa šoljom ključale vode, poklopi se i ostavi da odstoji oko 20 minuta. Zatim se procedi i pije. Piju se tri šolje čaja na dan. Po jedna šolja pre svakog obroka.
Čaj ispoljava efikasno dejstvo u slučaju u slučaju kašlja, bronhitisa, astme i uopšte kod bolesti organa za disanje. Upotrebljava se kod upalnih procesa, posebno kod urinarnih infekcija, organa za varenje, ali i spolja za kožu i sluzokožu. Upotrebljava se kao antiseptik, olakšava varenje i sprečava nadimanje. Prema nekim izvorima čaj se koristi i za jačanje celog organizma, pa i kao čaj za potenciju.

Planina Rtanj

Rtanj je planina u istočnoj Srbiji. Najviši vrh je 1565. metara, po nazivom Šiljak. Zbog svog kupastog oblika, za Rtanj se vežu mnoge priče, legende i  misterije. Od poređenja sa piramidama, do posete vanzemaljaca. Rtanj se izdiže iz ravnice i iznenađujućeg je pravilnog oblika, koji podseća na kupu ili piramidu. Voda na samoj planini nije dostupna, jer ponire, pa se vrela nalaze u podnožju. Rtanj je nadaleko čuven po rtanjskom čaju, koji se veliča kao afrodizijak.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!