Limun i maslinovo ulje za mršavljenje

limun i maslinovoLimun i maslinovo ulje su dobra mešavina za jelo, korisna za mršavljenje, idealna za začinjavanje salate. Upotrebljava se i spolja za kosu ili kao maska za lice. Limun i maslinovo ulje se zajedno ili odvojeno vezuju za mediteransku kuhinju i primorske krajeve, gde limun i masline dobro uspevaju. Ali bez obzira na to, ovi proizvodi su dostupni u celom svetu, pa ih svi mogu koristiti. Dobro je poznata stvar da mnogi nutricionisti smatraju da je mediteranska ishrana, čiji su neizostavan deo limun i maslinovo ulje, idealan način ishrane za dobro zdravlje, vitku liniju i dugovečnost.

Limun lekovita svojstva

Limun je odličan antioksidans, a ima vrlo malo kalorija 35 kcal na 100 grama. Sjajan je saveznik kod dijeta za mršavljenje. Topi masne naslage i razlaže celulit. Iako je kiseo, spada u namirnice koje alkalizuju organizam. Dobar je izvor c vitamina. Uzima se posebno kad je u pitanju prehlada, jer deluje antivirusno i antibakterijski, ali zašto da ne i inače. Smatra se da je dobar antikacerogen. I uopšte za imunitet je idealan. Koristi se pre svega ceđen limun sa vodom, ali i u kombinaciji sa raznim drugim namirnicama. I limunova kora je vrlo lekovita, iako se uglavnom odbacuje.

Maslinovo ulje lekovitost

Maslinovo ulje, ako je kvalitetno, hladno ceđeno isto tako može biti i hrana i lek. Nije poželjno da se koristi za prženje,a i šteta je. Treba ga upotrebiti sveže u salati. Neki ljudi čak uzimaju maslinovo ulje na kašičicu, po kašičicu dnevno. Neko ga koristi za mućkanje ulja u ustima, neko ga pije protiv hrkanja, te zbog raznih drugih razloga. Bez obzira da li se koristi na ovaj ili onaj način, ono sadrži nezasićene masne kiseline i isto je dobar antioksidans. Dobro je protiv holesterola, korisno kod varenja hrane, ne goji, upotrebljava se i spolja, te ulazi u sastav mnogih kozmetičkih preparata.

Limun i maslinovo ulje u kuhinji

Limun i maslinovo ulje su idealna i zdrava zamena za sirće i rafinisano suncokretovo ulje. Limun u potpunosti menja sirće i njime se može začiniti salata, a kvalitetno maslinovo ulje je isto tu da se pospe po salati. Kada se sve dobro izmeša ukus salata je izvanredan, a o zdravlju i da ne govorimo. Kamo sreće da ovakve salate imamo na meniju svakoga dana. Kašika limunovog soka i kašika maslinovog ulja i svaka salata će biti ukusnija.  Osim za salatu ova mešavina se koristi i za mariniranje hrane. Na primer za ribu ili meso.

Limun i maslinovo ulje kao lek

Kada se uzima limun i maslinovo ulje kao lek najbolje je ujutro uzeti kašičicu maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. Naravno treba popiti i čašu vode, što je normalno nakon ustajanja iz kreveta. Što se tiče maslinovog ulja za ishranu je najbolje da koristite hladno ceđeno ekstra devičansko (extra virgin). Ovo je i za zdrave ljude redovna dnevna doza imuniteta. Unutrašnja upotreba limuna i maslinovog ulja, da se tako izrazimo, primenjuje se za čišćenje masne jetre. Pojedini izvori ukazuju da je ova mešavina dobra za izbacivanje peska i kamena iz bubrega. Limun i maslinovo ulje su stari i dobro provereni metod za tretiranje i čišćenje lica. Spolja se ova kombinacija namirnica koristi kao maska za kosu, da bi se rešili peruti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!