Začin kumin u prahu za mršavljenje iskustva upotreba kao lek

Kumin začin se koristi naročito u Indiji, ali i u drugim zemljama širom sveta. Kod nas se može naći u prodaji kao seme i kumin u prahu. Drugi nazivi su indijski kim ili đira, a latinski to je Cuminum cyminum. Njegova upotreba u vidu začina je vrlo dobro poznata, a da li ste znali da ima jedinstvenu moć kumin za mršavljenje. U roku od 3 nedelje možete izgubiti salo sa stomaka ukoliko redovno jedete kumin i ne samo to, nego se i vaša ukupna telesna težina može smanjiti prilikom redovnog uzimanja kumina. Istraživanje je rađeno kod 88 žena na sposobnost kumina da deluje na gubitak težine, a rezultati su pokazali da je kumin efikasan. Ovaj začin pomaže vrlo sagorevanje kalorija, ubrzava metabolizam i potpomaže varenje. To je upravo ono što mnogi traže.
Začin kumin pomaže za mršavljenje i u jednom drugom pogledu. Poznat je po tome da sprečava nadimanje, a mnogi ljudi koji ne vode dovoljno računa o ishrani imaju veliki nadut stomak. Upotreba kumina će sigurno doprineti da se ovaj stomak smanji. U tom pogledu iskustva su prilično dobra.
Kao što vidimo, pored sposobnosti za mršavljenje, kumin kao lek ima i brojne druge zdravstvene koristi. Povrh svega on smanjuje nivo lošeg holesterola, pa sprečava srčani i moždani udar. Kao što smo rekli pomaže varenje, sprečava gasove i nadimanje stomaka. Kumin jača imuni sistem i tretira anemiju. Izgleda da je koristan i za memoriju. U tradicionalnoj indijskoj medicini ajurvedi kumin važi za dobar lek za oragane za varenje, ali i kao lek za kašalj. U drugim kulturama se recimo koristi kao antidijabetik, diuretik, imunomodulator. Kumin isto tako ima estrogenski efekat.
Bez obzira da li koristite seme kumina da pravite čaj od kumina ili kumin u prahu sa jogurtom, redovna upotreba se može pokazati korisna za mršavljenje.U daljem tekstu ćemo pomenuti različite načine kako se koristi kumin za mršavljenje.

Kako da napravite čaj od kumina za mršavljenje

Uveče potopite 2 kašike semena kumina u vodu i ostavite preko noći. Ujutro treba prokuvati. Zatim procedite da se rešite semena i dobijete čaj od kumina. Iscedite polovinu limuna u čaj. Za brzo mršavljenje, skidanje sala sa stomaka i da vam splasne naduven stomak, treba uzimati svako jutro ovaj čaj, na prazan stomak, tokom 2 nedelje.

Kako se koristi kumin u prahu

Kumin u prahu može da se koristi na različite načine u ishrani za mršavljenje. Na primer kumin u prahu sa jogurtom  ćete dobiti ako pomešate kašičicu kumina sa jogurtom. Ovo treba piti svakodnevno.
Sledeća mogućnost je da u čaši vode razmutite kumin i med, odnosno kašičicu kumina u prahu i kašičicu meda. Ovo isto valja piti redovno. Još je moguće napraviti supu od povrća i u tanjir supe dodati kumin u prahu, opet je u pitanju jedna kašičica. Kumin u prahu možemo dodati na pirinač i ne samo da će biti ukusniji, nego će imati efekta na gubitak težine.

Gde kupiti kumin i cena

Mleveni kumin ili kumin u prahu ćete naći u dobro snabdevenim radnjama zdrave hrane. Kad je u pitanju kumin u prahu cena je oko 300 dinara za 50 grama. Semenke kumina ili kumin u zrnu se još lakše nalazi i jeftiniji je.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!