Natrijum askorbat kako napraviti gde kupiti i cena

Ponekad je neophodno korisiti dodatke C vitamina u ishrani, jer oni iz voća i povrća, koji jesu najbolji i prirodni, nisu sasvim dovoljni. Pitanje je i kako ih naš organizam usvaja. Ako imate dodatnu potrebu za C vitaminom i planirate da ga kupite u apoteci, preporučuje se da tražite natrijum askorbat. S druge strane, možete i sami napraviti svoj natrijum askorbat.

Šta je natrijum askorbat?

Natrijum askorbat je vitamin C u obliku soli i kao takav pogodan je za usvajanje od strane čovekovog organizma. Naime, dok kod običnog vitamina C (askorbinske kiseline) usvajamo samo 15-30 %, c vitamin u obliku natrijum askorbata organizam usvaja oko 75%. To je zaista jedna bitna informacija za sve koji planiraju da koriste C vitamin kao dodatak ishrani. Dakle prednost je što se C vitamin u ovom obliku mnogo bolje apsorbuje. Natrijum askorbat je i prehrambeni aditiv sa brojem E301. Koristi se kao regulator kiselosti i antioksidans.

Kako se pravi natrijum askorbat?

Natrijum askorbat se vrlo lako priprema od askorbinske kiseline (vitamina C u prahu) i sode bikarbone. Može se kupiti u apotekama, naručiti online ili napraviti kod kuće. Ako pravite treba da u staklenu čašu stavite 1 malu kašiku askorbinske kiseline u prahu i to ravnu, te da sipate 2 cm vode. Za mešanje se preporučuje plastična kašičica. Dodati ½ male kašike sode bikarbone. Sada će doći do reakcije, gde će ova mešavina da peni, a kad prestane, promešajte kašikom i dolijte još vode da se napuni čaša. Potom popijte ovo piće. Više je slano, nego kiselo. Sa ovom količinom uneli smo oko 3 g čistog C vitamina. Ovaj napitak se pije između jela. Na taj način unosimo u organizam vitamin C sa visokim nivoom usvajanja.

Kako napraviti natrijum askorbat od limunovog soka

Možemo koristiti vitamin C iz prirodnih izvora, pa smo se opredelili za sok od limuna. Iscedite ½ l soka od limuna u staklenu teglu. Nema dodavanja vode. Ova količina limunovog soka sadrži 24 grama askorbinske kiseline. Dodaćemo jednu veliku kašiku sode bikarbone u limunov sok i dobro promešati. Dolazi do reakcije i pojave pene. Ostavite da se reakcija smiri, odnosno pena raziđe. Tako smo dobili prirodan vitamin c u obliku soli. Limunov sok sada postaje više slan, nego kiseo. Može se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj tegli u frižideru i piti.

Gde kupiti i cena

Natrijum askorbat je u većoj meri bioraspoloživ od običnog vitamina C, tako da predstavlja dobru alternativu askorbinskoj kiselini.  Kad je u pitanju prodaja natrijum askorbat se može kupiti u apotekama, zdravoj hrani, specijalizovanim prodavnicama suplemenata itd. Prodaje se uglavnom kao natrijum askorbat u prahu i kapsulama. Za natrijum askorbat cena je oko 1000 dinara za 100 g.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!