Prirodno uklanjanje dlačica – depilacija šećernom pastom, kurkumom, papajom

Kada bi mogli samo da puknemo prstima i dlake da nestanu, to bi bilo najbolje. Ali pošto to nije moguće, tražimo koje su najbolje prirodne metode za uklanjanje dlaka kod kuće. Prioritet je da nije bolno i da se ne koriste hemikalije. Za depilaciju nekih delova tela brijači su praktični i nisu skupi, ali imaju svoje dobro poznate nedostatke. Urastanje dlaka, osipi, sve jači koren dlake, gotovo svakodnevno ponavljanje deluje frustrirajuće. Zato nam ostaje depilacija kao opcija, mada bi bilo lepo izbeći hemikalije iz kupovnih preparata, skupe tretmane i sate provedene u kozmetičkim salonima. Verovali ili ne postoje prirodni načini depilacije, koje možete isprobati u vašem domu.

Depilacija šećernom pastom

Depilacija šećernom pastom je stara metoda uklanjanja dlačica, koja je sada opet popularna. Koristi se kod nas i širom sveta. Prednost je što uklanjanje dlaka šećernom pastom možemo raditi kod kuće. Sve što treba je da se pripremi i primeni ova pasta. Potrebni sastojci su šećer, limun i voda, a to je ono što uvek imamo kod kuće i nije skupo.

Sastojci

8 kašika šećera
3 kašike limunovog soka
3 kašike vode

Priprema

Sastojke sipati u šerpu, dobro izmešati i staviti da se kuva oko 5 minuta. Kada proključa treba isključiti ringlu i ostaviti još par minuta, ali uz stalno mešanje. Onda skloniti, da se hladi. Šećerna pasta za depilaciju izgleda nešto poput karamelizovanog šećera. Ostaviti da se ohladi, ali ne sasvim.

Nanošenje

Odvojite kašikom malo paste i napravite od njega u rukama lopticu. Smesa treba biti slična kao žvakaća guma. Površina kože sa koje želite ukloniti dlačice mora biti čista i suva. Ako je taj uslov ispunjen onda počnite da nanosite šećernu pastu preko tog dela kože. Odvojenji deo paste se nanosi u suprotnom smeru od smera rasta dlake. Razmažite pastu, a zatim je naglo potežući u smeru rasta dlake, skidajte sa kože. Dlake su na tom mestu time i uklonjene. Nastavite dalje sa depilacijom. Kada ste završili, depilirani deo tela operite vodom i namažite kremom.

Trajna depilacija pomoću papaje

Za dugoročno rešenje možda treba razmotriti papaju. Papaja je poznato voće, koje može da se nabavi i kod nas. Papaja je za nas u ovom slučaju tako posebna, jer sadrži sastojak papain. Ovaj sastojak, koji se nalazi u plodu papaje, slabi folikule dlačica i sprečava ponovni rast. Naravno, to se ne postiže odmah, nego posle mnogo tretmana. Možda vredi probati. Meso papaje pretvorite u pire. Odredite sami potrebnu količinu. Ovu količinu pomešajte sa duplo manjom količinom kurkuma praha. Nakon što dobro izmešate, da se napravi pasta, utrljajte na željeno mesto na koži. Ostaviti 15 minuta pa isprati vodom. Ponavljati 3 puta nedeljno, da bi se dobili očekivani rezultati.


Uklanjanje dlaka na licu kurkumom

O kurkumi smo već dosta pisali, ali malo ko zna da se koristi i za depilaciju. Kurkuma pasta je pogodna za uklanjanje dlaka na licu. Ako želite da probate evo uputstva. Pomešajte 3 kašike kurkuma praha sa 1 kašikom mleka. Umešajte dobro, da se dobije pasta. Nanesite na kožu, na području gde želite ukloniti dlačice, ali u istom smeru kako dlaka raste. Ostavite tako 20 minuta da se osuši. Pokvasite ruke i počnite čišćenje kože kružnim pokretima ruku. Na kraju isperite mlakom vodom i osužite kožu. Kurkuma pasta se mora koristiti redovno, da bi se dlačice uklanjale. Ali vremenom se smanji brzina rasta dlaka i bićete bez dlake na licu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!