Artičoka kapsule čaj i kapi od artičoke kao lek protiv masnoće

Artičoka biljka je višegodišnja i zeljasta, a spada u povrće. Sem u kuhinji koristi se artičoka kao lek za masnoću i holesterol u krvi i to kapi, čaj i kapsule od artičoke za mršavljenje. Latinski naziv za ovu biljku je Cynara scolymus. Stabljika artičoke je uspravna, grana se i obrasla je dlačicama. Listovi pri vrhu imaju bodljice, a sa naličja imaju dlake. Krupne cvetne glavice su ljubičaste boje.  Veruje se da je artičoka poreklom iz severne Afrike i Mediterana.

Artičoka kao lek

Artičoka kao lek je biljka sa dugom istorijom. Stari Grci i Rimljani su je upotrebljavali kod problema sa varenjem. Kasnije se u knjigama opisuje kao biljka za tretman jetre, te u slučaju žutice. Artičoka je dobar izvor bakra, vitamina K i C. Dakle ono što je sigurno, artičoka povoljno utiče na masnoću u krvi, na rad jetre, na lučenje žuči, na varenje hrane.

Kapi atričoke

Kapi ili tinktura od artičoke mogu da se naprave, a ima je i u prodaji. Aktivni sastojak je cinarin, koji sa ostalim sastojcima, adekvatno deluje na parametre žuči i jetre. Preporuka je koristiti kapi od artičoke protiv masnoće u krvi i holesterola specijalno. Isto tako se može preporučiti u slučaju poremećaja varenja, koje je rezultat nedovoljnog lučenja žuči. Ako se koriste kapi od artičoke peristaltika creva će biti bolja, zatim metabolizam masti će se normalizovati, a sekrecija žuči povećati.

Kapsule od artičoke

Ove kapsule od artičoke za mršavljenje nisu novina, na svetskom tržištu, ali na našem jesu. Preporučuju se uz argumentaciju, da je reč o potpuno prirodnom preparatu. Pomaže rad žuči i varenju hrane, te razgradnji masnoća, pa nema osećaja nadimanja u crevima. Ukratko rečeno, pravilna razgradnja masnoće, znači i to da organizam dobija drugačiju informaciju, koja se odnosi na glad. Prosto se smanjuje apetit.

Čaj od artičoke

Čaj od artičoke se pravi od lista artičoke. Ovaj čaj se primenjuje za pojačano lučenje žuči, za lakše izmokravanje, snižava nivo masnoće i holesterola u krvi, pospešuje funkcionisanje jetre. Zbog svojih karakteristika mnogi tvrde da je čaj od artičoke za mršavljenje isto tako dobar.  Čaj od artičoke se priprema tako što se 1 kafena kašika lista artičoke prelije sa 2 dl kipuće vode. Poklopite zatim posudu i ostavite da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre jela. Dnevno se piju do 3 šolje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!