Zaštita voća od mraza

Svake godine mart i april mesec su kritični, jer voćke cvetaju, a niske temperature mogu da unište cvetove. Voćari razmatraju na koji način se zaštita voća od mraza može sprovesti. Mraz može da delimično ili potpuno desetkuje rod, te tako nanese ogromnu štetu proizvođačima. Voćari strepe, jer se nijedan način zaštite nije pokazao sasvim uspešan. Mraz može uništiti cvetne pupoljke, cvetove i zametnute plodove.

Osetljivost voćaka na mraz

Periodi lepog vremena i viših temperatura u poznu zimu ili rano proleće, znaju da zavaraju voćke. Sokovi naglo kreću kroz biljku, a sa njima počinje i period vegetacije. Sunce i toplota podstiču cvetanje, pa je svaki mraz nakon toga nepoželjan. Ali priroda je neumoljiva. Sve temperature oko 0 stepeni, a posebno ispod 0 u minusu su rizične. U nastavku pogledajte tabelu iz koje se vidi kakva je osetljivost voćaka na mraz.

Voće Zatvoreni
pupoljci
Cvetovi Zametnuti
plodovi
Kajsija -3,8 -2,2 -0,6
Kruška -3,8 -2,2 -1,1
Breskva -3,8 -2,7 -1,1
Trešnja -2,2 -1,1 -1,1
Šljiva -3,8 -2,2 -1,1
Jabuka -3,8 -2,2 -1,7

* jedinica mere stepen Celzijus

U našim kontinentalnim uslovima, posebno su osetljive kajsija, breskva, neke sorte kruške i šljive koje ranije cvetaju. Ostalo voće kasnije cveta, kada se rizik od mraza smanjuje. Da li će zaista zbog mraza doći do oštećenja ili potpunog uništenja roda, zavisi i od sorte. Neke sorte su otpornije. Osim toga zavisi i od toga koliko je jak mraz i koliko dugo traje. Nije isto ako mraz traje nekoliko sati i nekoliko dana.

Kako se štiti voće od mraza

Preventivno je korisno krečenje voćaka, jer navodno zbog bele boje sunčevi zraci se odbijaju, pa to može za koji dan odložiti cvetanje. Međutim, kad meteorolozi daju prognozu da će mraza biti,a voće je u cvetu, to je onda nevolja. Voćari naravno prate prognozu i u skladu sa mogućnostima reaguju. Neki pribegavaju paljenju unapred pripremljenog materijala, koji stvara dimne zavese, a time se temperatura u voćnjaku podiže. Ovo može biti efikasno kod kratkotrajnog mraza, ali ipak ima ograničeno dejstvo. Poznata je i metoda gde se zaštita voća od mraza radi sa veštačkom kišom.
U novije vreme primenjuje se i takozvani antifriz za voće, koji ima ulogu da zaštiti od mraza. Upotrebom se povećava otpornost na mraz. Da bi dejstvo bilo odgovarajuće, neophodno je izvršiti tretiranje, bar 2 dana pre mraza. I opet treba naglasiti da sve ove aktivnosti imaju ograničene mogućnosti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!