Hitna zaštita voća od monilije. Prskanje sodom bikarbonom i evo još koja sredstva treba primeniti

Jedan od najvećih neprijatelja koštičavog voća je monilija, mada napada i plodove jabučastog voća. Ugrožene su trešnja, višnja, šljiva, kajsija i breskva. To je bolest koja se razvija tokom cvetanja. Simptomi su propadanje cvetova, a kasnije i sušenje pojedinih grančica. Moguće je i truljenje i opadanje plodova. I kod jabučastog voća se upravo tako manifestuje. Ko se bavi uzgojem voća može da pretrpi ozbiljne štete od monilije. Stručnjaci kažu da je to sa ekonomskog aspekta najopasnija bolest. Potrebno je preventivno delovati, da bi se voće zaštitilo.

Preparati za zaštitu

Postoje razni preparati za zaštitu, a pomalo su zaboravljeni i zapostavljeni oni preparati koji se mogu koristiti i u organskoj proizvodnji, a pritom su efikasni. To su soda bikarbona, bakarni i sumporni preparati. Od bakarnih preparata može se koristiti bakar hidroksid. Od sumpornih se primenjuje kvašljivi sumpor. Prednost svih ovih preparata je što su registrovani i za organsku proizvodnju. Svi ovi preparati su protektivni, što znači da deluju preventivno da do infekcije ne dođe.

Kada uraditi tretiranje

Preporučuju se 3 tretiranja. Prvo je u takozvanoj fazi belih balona, što znači na početku cvetanja. Tada je najbolje upotrebiti bakar hidroksid u koncentaraciji 0,5%. Drugo tretiranje treba obaviti u fazi punog cvetanja. Tada je najbolje da se koristi kvašljivi sumpor u koncentraciji 0,4 %. Treće tretiranje treba obaviti u fazi precvetavanja, odnosno pri kraju cvetanja. Tu je najbolje upotrebiti sodu bikarbonu u koncentraciji 0,8%

Infekcija monilijom

Patogeni na grančicama voćaka mogu prezimiti. Kišno vreme tokom cvetanja omogućava da se aktiviraju. Poznato je da vlaga doprinosi razvoju bolesti. Nije svaka godina ista, tako da je najbolje konsultovati stručno lice u odabiru i doziranju preparata. Ako su voćke već zahvaćene monilijom, grančice koje se suše treba da se ukone. Seku se 30% više od onoga što je vidljivo suvo. Od spomenutih preparata kurativno dejstvo, odnosno dejstvo na već inficirane voćke, ima samo sumporno krečna smesa.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!