Stare sorte krušaka – kruške koje se ne prskaju

Stare sorte krušaka su otporne na bolesti i pogodne su za organsku proizvodnju, jer su to kruške  koje se ne prskaju.  Kruška Lubeničarka, Kaluđerka, Krasanka i Ječmenka su neke od najpoznatijih sorti. I dalje ima onih koji su zainteresovani za uzgoj neke autohtone sorte krušaka. Za stare sorte krušaka sadnice se mogu naći u bolje snabdevenim rasadnicima ili se naručuju kataloški, putem interneta i sl.

Kruška Lubeničarka

Kruška Lubeničarka verovatno je dobila naziv zato što joj je meso crveno, slično kao kod lubenica. Još je zovu i kruška Bostanka. Zaista interesantna sorta krušaka. Ubraja se u domaće sorte krušaka iz Srbije. Plod je sitniji do srednje veličine i spolja zelenožut, a rumen sa osunčane strane. Iznutra je dakle, crvenkaste boje, koja se polako gubi kad prezreva kruška. Aroma je veoma prijatna i to je sočna kruška. Prvih godina slabije rađa, ali kasnije kad prorodi, onda dosta lepo rađa kruška lubeničarka.  Lubeničarka naraste u visinu oko 3 metra. Zrela je i spremna za berbu krajem avgusta. Lako se gaji i održava. Svrstava se u otporne sorte krušaka, kako na bolesti, tako i na štetočine. Pogodna je za okućnice i dvorišta.

Foto: Fruškać

Kruška Kaluđerka

Kruška Kaluđerka ima krupne plodove težine do 250 grama. Spada u veoma stare sorte krušaka. Spolja je zelena sa svetlijim tačkicama, debele kože. Sazrevanjem prelazi postepeno u žutu boju. Plodovi su izduženi kruškasti. Meso ploda je sočno i nije kiselo. Krošnja je bujna i piramidalnog oblika. Kruška kaluđerka cveta relativno rano. Spada u otporne sorte krušaka. Dobro podnosi mraz, sušu i otporna je na štetočine. Manje je otporna na čađavost i plamenjaču. Spada u kasne sorte. Bere se u oktobru. Čuva se u slami.

Kruška Krasanka

Krasanka je kasna sorta krušaka, koja sazreva u oktobru, a za jelo je dobra u novembru. Ova sorta potiče iz Francuske. Krošnja je mala, uska i piramidalna. Plodovi su spljošteni jabučasti. Koža im je hrapava i debela. Kruška Krasanka ima prilično krupne plodove, koji mogu dostići težinu 350 grama. Meso je slatkokiselo, ukusno i sočno.

Kruška Ječmenka

Kruška Ječmenac ili Ječmenka se rado gaji u našim krajevima. Ima bujnu krošnju, koja dosta dobro rađa. Ova sorte je prilično otporna na sušu, mraz, kao i bolesti i štetočine. Kruška Ječmenka je rana sorta, jer sazreva krajem juna ili početkom jula, kada se žanje ječam. Sada je jasno otkud joj ime Ječmenka. Plodovi su manji, spolja limunžuti. Ukus je prijatan, slatkokiseo. Ubraja se u najstarije sorte krušaka kod nas.

Kako da napravite sok od kruške pogledajte ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!