Kako se pravi i pije sok od krompira – prirodni lek za gastritis

U narodnoj medicini sok od krompira je pozicioniran kao dobar prirodni lek za gastritis, a pomaže i kod ostalih problema sa želucem, kao i kod gorušice. Uprkos toj činjenici, većina ljudi misli da se sirov krompir ne sme jesti. Sok od krompira se još primenjuje i kod Brojsove terapije protiv raka. I zaista sirov krompir sadrži neke materije, koje su se pokazale delotvorne u smanjenju tumora kod laboratoriskih miševa, koji se obično koriste za takva istraživanja. Jedan od najboljih poznavaoca lekovitih biljaka kod nas, Dr Jovan Tucakov isticao je da sok od krompira ima blagotvoran učinak na snižavanje šećera u krvi, zatim za bolesti pluća i uopšte organa za disanje, te za neke teške bolesti. Poznati hrvatski travar Ivan Lesinger video je sok od krompira kao prirodni lek za gastritis, ali i za čir želuca i dvanaestopalačnog creva. Sok od krompira ima i druge pozitivne efekte na organizam, pa se tako u literaturi navodi jačanje imuniteta, ublažavanje glavobolje i menstrualnih bolova, detoksikacija organizma, čišćenje kože i dr.

Kako se pravi sok od krompira

Sokovnik

Ako imate sokovnik, možete ga koristiti za pravljenje soka od krompira. Oprati i oljuštiti krompir i iseći na komade, te propustiti ga kroz sokovnik. To za vas nije ništa novo, zapravo isto kao što radite sa ostalim povrćem i voćem.

Ručno

Oprati i oljuštiti krompir, te ukloniti zelene delove i klice, ako ih ima. Izrendati krompir i staviti ga na lanenu krpu, zatim krpu umotati i iscediti sok iz krompira. Sok od krompira može da se meša sa vodom ili sokom od šargarepe i jabuke, radi poboljšanja ukusa.

Sok od krompira doziranje

Da vidimo sad kako se pije sok od krompira. Ako lečimo gastritis, treba uzimati jednu kašiku soka od krompira i to na pola sata pre svakog obroka, odnosno doručka, ručka i večere. Može se pomešati sa malo vode, kad se pije. Ako lečimo čir, onda se uzima pola decilitra, pola sata pre doručka, isto tako i posle ručka i večere. Sok uvek kada se pije treba da bude svež.

Da li je sirov krompir štetan?

Neki veruju da je sirov krompir štetan, ali to je zabluda. Deca jedu sirov krompir za temperaturu, da je dobiju, kad neće da idu u školu. Međutim, dešava se da pojedu i po nekoliko sirovih krompira, a ne dobiju temperaturu. Ne treba ovo raditi. Treba se pridržavati doziranja i koristiti sok od krompira samo u svrhu lečenja. Ljuska krompira nije štetna, ali može se koristiti ljuska organski gajenog krompira. Ono što je štetno to su zeleni delovi krompira i proklijali, zato što sadrže toksični solanin. Zato ove delove krompira treba uklanjati.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!