Oskoruša voće kao lek i upotreba

Sorbus domesticaOskoruša voće je dugovečno listopadno drvo, nekad prisutno na gotovo svakom imanju, a danas pomalo zapostavljeno. Koristila se nekad oskoruša kao lek za jačanje, protiv zatvora, kod malokrvnosti, a pogoduje i šećerašima. Latinski naziv je Sorbus domestica.  Plodovi su opori i često je porede sa mušmulom, iako je kruškastog ili jabučastog oblika. Drvo dostiže 20 metara, a odlikuje se prilično bujnom krošnjom. Plod oskoruše je zelen do smeđ, a deo koji je bio izloženiji suncu je obično crvenkast. Divljač voli da jede plodove oskoruše. Smatra se da je biljka poreklom iz južne i centralne Evrope, a najviše je ima na Balkanu, jugu Francuske i Italiji. U nekim zemljama Evrope je sve ređa i važi za ugroženu vrstu. Kod nas se retka stabla oskoruše mogu naći u listopadnim šumama ili usamljena na livadama. Uglavnom su dosta stara i to preko 100 godina. Drvo oskoruše je cenjeno kao material za pravljenje raznih predmeta. Od drveta oskoruše se pravi alat, kundaci, nameštaj, obuća i instrumenti.

Upotreba oskoruše

Ubrana sa drveta oskoruša je jako opora i kiselkasta. Tek kada malo odstoji, onda prezori i tada postane mekša, slađa i ukusnija za jesti. Reklo bi se da je plod zreo već u oktobru, ali kad se ubere i odstoji neko vreme, on postaje dobar za konzumiranje. Postoji mogućnost da se ostavi do prvih mrazeva, na drvetu, da ogrezne i onda je oskoruša voće fina za jelo. Od oskoruše se u nekim zemljama pravi piće cider. Kod nas je poznata rakija, marmelada, kompot i sok od oskoruše. Plodovi oskuruše mogu da se suše, pa se koriste za čaj ili kompot. U nekim zemljama Evorope se mnogo više ceni ovo voće, nego kod nas.

Lekovita svojstva oskoruše

Oskoruša sadrži dosta C vitamina i karotin. Zanimljivo je da je Marija Terezija svojevremeno izdala naredbu da u svakom seoskom domaćinstvu mora da se posada oskoruša. Pretila je opasnost od gladi i bolesti, a ovo voće se smatralo izuzetno zdravim i korisnim. I zaista je tako. Dobra je za probavu i sprečava pojavu zatvora stolice, reguliše rad žuči, pročišćava jetu, unapređuje krvnu sliku. Veruje se da pomaže živčanom sistemu, pamćenju i boljoj koncentraciji. Oskoruša je izuzetna za imunitet, jača ceo organizam, pa i srce.

oskorusa

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!