Ne bacajte koru nara. To je pravo blago imati u kući

U našim krajevima nar je omiljeno zimsko voće. Dobro je poznata vrednost nara, jer su crvene semenke izuzetno bogate vitaminom C, ali i drugim vitaminima i mineralima. Međutim, malo ljudi zna koliko je korisna kora nara, koju gotovo svi bacaju. Kora nara se vekovima koristi u Rusiji, ali i drugim zemljama, kao dragocen sastojak u kućnoj apoteci. Zašto je dobro sačuvati koru nara? Zato što je to potpuno prirodno sredstvo, koje otklanja različite stomačne infekcije, parazite i rešava crevne poremećaje.

Šta leči kora nara

Kora nara ima visok nivo antioksidanata. Perikarp nara, odnosno kora, sadrži fenolni punikalagin. galnu kiselinu i druge masne kiseline, zatim katehin, kvercetin, rutin i još neke flavonoide i antocijane. U moderno vreme se smatra nejestivom i uglavnom se odbacuje. Međutim, o jedinstvenom svojstvu kore nara znao je još Hipokrat pre 2500. godina i uspešno je primenjivao za ječenje dizenterije. Čaj od kore nara se primenjuje kod dijareje i crevnih parazita i danas. Uz to odlično je sredstvo za jačanje imuniteta i protiv iscrpeljenosti organizma. Kora nara poseduje antibakterijska svojstva. Ruski iscelitelj Gluboki kaže da je kora nara univerzalan biljni preparat u svetu, koji efikasno inhibira sve patogene bakterije u celom gastroinestinalnom traktu čoveka, nezavisno od soja i mutacije.
U decembru 1999. g. u ruskom listu „Ruski vesnik“ objavljen je članak „Zaboravljeni Hipokrat i lečenje biljkama“ ruskog travara G. I. Glubokog, gde je napisan recept patentiranog sredstva za lečenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slepog creva, salmoneloze – čajem od suvih kora nara. On predlaže upotrebu čaja od kore nara i kod čira na želucu, čira na tankom crevu i kolitisa. Patentiranju leka (1996. g) prethodila je obavezna provera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibiranja patogene bakterije.

Priprema kore nara

Oprane plodove nara otvorite i povadite semenke, koje ćete naravno pojesti, ali ovoga puta i koru sačuvajte. Koru koja je ostala isecite na manje komade i stavite na pogodno mesto da se suši. Kroz nekoliko dana kora će se osušiti. Osušenu koru nara možete čuvati u staklenoj tegli i koristiti po potrebi.

Priprema čaja od kore nara

Odnos suvih kora nara i ključale vode je 1:20. Važno je pridržavati se ovog odnosa, da ne bi bilo kontraindikacija u vidu vrtoglavice, mučnine i glavobolje. U šolju ili čašu staviti 10-12 grama suvih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode. Pokriti tanjirićem. Ostaviti da odstoji 25-30 minuta. Posle toga može da se pije. Kore ne bacajte. Zapamtite čaj se ne cedi. Šolja sa odvarom trebalo bi da stoji pored bolesnika. Priprema čaja od sušenih kora nara za sve navedene bolesti je ista, ali se razlikuje doziranje i način upotrebe od bolesti do bolesti. Suština terapije je da se u gastrointestinalnom traktu stalno poništavaju sve patogene bakterije (zdrave ostaju), i njihovu lokaciju uspešno nastanjuju zdrave i čoveku neophodne

Kora nara za grlo

Čaj od kore nara je ustvari efikasan i za one koji se bore sa bolovima u grlu. Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini, kao zaista dobar prirodni lek za ove probleme. Na primer, kod upale grla i kašlja, ali i slučaju afti, gingivitisa, zadaha i problema sa zubima. Stoga se čaj od kore nara preporučuje za ispiranje sluzokože usta i grla.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!