Spirulina alga tablete u prahu cena gde kupiti upotreba i iskustva

Spirulina je plavozelena alga iz slatke vode, a danas predstavlja algu na koju je pažnja najviše usmerena. Smatra se superhranom. Čak i ako je niste probali sigurno ste za spirulinu čuli. Prodaje se u apotrekama ili zdravoj hrani, kao spirulina tablete ili prah, zatim kao sastojak u raznim napicima, energetskim pločicama i prirodnim dodacima ishrani. Koristi od spiruline su mnogobrojne i ona se uzima za revitalizaciju organizma i dobro zdravlje.

Karakteristike

Može se koristiti spirulina u ishrani ljudi i životinja. Postoje dve vrste Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Ime spirulina je zapravo uobičajeno za sušenu bio masu Arthrospira platensis. Uzgaja se širom sveta. Najveći komercijalni proizvođači spiruline se nalaze u SAD, Indiji, Tajlandu, Tajvanu, Kini, Pakisatanu itd.

Nutritivna vrednost

Još 1974. Svetska zdravstvena organizacija opisuje spirulinu kao jednu zanimljivu hranu, koja sadrži dosta proteina i gvožđa, a mogu je koristiti i deca. Smatra se da upotreba spiruline kao ekološki zdrave hrane i prirodnog dijetetskog suplementa može imati pozitivnu ulogu kod neuhranjenosti i podrška je ishrani kad su u pitanju dugotrajni svemirski letovi. Početkom devedesetih godina prošlog veka, NASA i Evropska svemirska agencija, predlažu spirulinu kao jednu od primarnih namirnica, koje bi trebalo kultivisati tokom dugotrajnih svemirskih letova. Spirulina je bogat izvor proteina, koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Sadrži oko 60% proteina, 25% ugljenih hidrata, 8% mast, 5 % vode. Tipična forma u kojoj se uzima je spirulina prah ili tablete. 100 grama praha sadrži 290 kcal. Sadrži zeaksantin, snažan antioksidans. Posebno je bogata B vitaminom (tiamin i riboflavin) i beta karotenom, te mineralima gvožđem i kalcijumom. Treba istaći da ipak ne sadrži vitamin B12. Ujedinjene nacije 2003. osnivaju instituciju za upotrebu spiruline protiv neuhranjenosti.

Lekovita svojstva

Ovoj slatkovodnoj modrozelenoj algi se pripisuju brojne moći kad je reč o lekovitosti. Veruje se da je spirulina korisna za detoksikaciju organizma, protiv gljivice kandide, da snižava holesterol i pritisak, deluje antikancerogeno, povećana nivo energije, predstavlja podršku mršavljenju, pomaže kod problema sa sinusima i alergijama. Spirulina se proučava kao potencijalni dodatak ishrani za ljude koji su pogođeni HIV infekcijom i kao način kontrole glukoze kod dijabetičara.

Upotreba, doziranje i iskustva

Potražnja za ovom namirnicom se povećava u celom svetu, samim tim i upotreba. Može se kupiti spirulina u prahu, kapsulama, tabletama i pahuljice. Upotreba je kao dodatak ishrani, ali nije zamena za hranu. Što se tiče doziranja, uobičajena dnevna doza je 500 mg, a po potrebi se može povećati do 3 g na dan.
Kad su u pitanju spirulina iskustva, mnogi korisnici su zadovoljni rezultatima, što povećanje potražnje uglavnom i potvrđuje. Ali neki se žale da spirulina u prahu pomešana sa vodom ima neprijatan miris. Kažu da ih podseća na miris ribe. Zato se pre opredeljuju za spirulina tablete, koje se lakše konzumiraju.

Rizici

Rizici za zdravlje ipak postoje, ako bi spirulina bila zagađena mikrocistinima ili teškim metalima. Rizik postoji i ako se spirulina uzima zajedno sa lekovima, a posebno sa onim koji utiču na imuni sistem i zgrušavanje krvi.

Gde kupiti spirulinu i cena

Spirulina alga se u nekom obliku može lako naći u apotekama, bio prodavnicama ili jednostavno naručiti online putem. Kad su u pitanju spirulina tablete našli smo da je cena za 150 g 720 dinara, a spirulina u prahu je 650 dinara za 100 g. Naravno cena varira u zavisnosti od proizvođača i toga gde se prodaje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!