Čaj od kantariona za želudac dejstvo

kantarion cajČaj od kantariona se koristi kod upalnih procesa, posebno za želudac i creva, ali i spolja. Primenjuje se i u slučaju blagih depresivnih stanja. Kantarion ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Podjednako dobro smiruje upale unutrašnjih organa i na koži. Veoma je priznat i cenjen i u svetu i kod nas. Cene ga i lekari i neretko preporučuju. Najčešće se čaj od kantariona koristi za unutrašnju upotrebu, a za spoljašnju upotrebu je pogodno kantarionovo ulje. Još se kantarion koristi u vidu kapi, u kapsulama i tabletama.

Kantarion biljka

Kantarion se bere tokom leta, kada i cveta. Prepoznatljiv je po zlatnožutim cvetovima i sitnim listićima. Raste gotovo svuda, a najviše na zapuštenim livadama. Biljka naraste oko 50 cm. Stabljika je razgranata. Za čaj se koristi nadzemni deo biljke, posebno cvetovi i listovi. Najbolje je za čaj brati gornju polovinu nadzemnog dela biljke u toku cvetanja. Biljke se suše u hladu, a zatim se čaj čuva u zatvorenim posudama do godinu dana. Kantarion je fotoosetljiv, pa je važno da se čuva na tamnom mestu.

Kantarion čaj dejstvo

Zbog svog složenog hemijskog sastava, kantarion ima višestruko korisno dejstvo. Odnos komponenti u kantarionu zavisi i podneblja na kome raste i od toga kakva je bila sezona. Sadrži tanine, etarsko ulje, antocijane, smole, karoten, holin, hipericin i hiperozid od kojih potiču žuta i crvenkasta boja, vitamin c itd. Inače cvetovi su žuti, ali kad se osuše poprimaju crvenkastu boju, a iste te boje kasnije bude i čaj. Ukus čaja je gorak i opor, ali ima efikasno dejstvo na upalne procese u želudcu, crevima, protiv proliva, dobar je i kod hemoroida, za jetru i kao antidepresiv. Preporučljiv je kod preteranog uzbuđenja, nemira i kao čaj za menopauzu.
U zavisnosti od zdravstvenog problema zbog koga se čaj koristi, može se upotrebiti čist kantarion ili u čajnim mešavinama, sa biljkama koje slično deluju. Ulazi u sastav raznih čajnih mešavina.

Kako napraviti čaj od kantariona

Čaj se priprema na sledeći način. Jedna velika kašika kantariona se prelije sa šoljom ključale vode. Treba da stoji 20 minuta, a onda se procedi. Čaj se može piti 3 puta na dan, pre obroka.

Čaj od kantariona – neželjeno dejsvo i ograničenja

U slučaju uzimanja lekova, treba konsultovati lekara oko upotrebe čaja od kantariona. Dejstvo lekova može da izostane ili da se minimizira, jer kantarion utiče na jetrene enzime da brže metabolišu lekove, pa se na taj način smanjuje prisustvo leka u krvi.
Zbog komponenti koje su osetljive na svetlost, ne preporučuje se sunčanje, kada upotrebljavate kantarion u terapijske svrhe.
Nije preporučljiva upotreba kantariona za trudnice i dojilje.

kantarion

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Čaj od kantariona za želudac dejstvo“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!